Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreport ergert zich aan etende DJ's (73)

Columns

……….. Hmmm. Slurp. mum mssfmefuu, ….. 'Aa, forry, ik sat no' ff te eten 'erwijl 'k ll sat te tybeuh. Gatfer, nu heb ik mayonaise op mijn toestenbord. Even afvegen hoor. fdsaghffsarte wfdsgvbhf grtregfbdvgfrewqg fbdsfrwteqgf dsfrwteqgf. Morry Mhoor.

Zo, wie nu nog leest, moet zich voelen als de gemiddelde Nederlandse radioluisteraar. Het valt me de laatste tijd op dat het normaal is om te eten tijdens je werk als DJ. Normale mensen hebben een lunchpauze, maar DJ's niet. Het zal wel door hun lange werkdagen van gemiddeld 2.5 uur komen dat ze geen tijd hebben om een pauze te nemen.

Kijk, dat tijdens de ochtendshow er wat ontbijtbroodjes in de studio staan snap ik. Ochtendshows hebben vaak gasten en tja, als je daar broodjes voor haalt mag van mij de dienstdoende jock ook wel een hapje mee-eten. Zolang de microfoon maar dichtstaat en het programma er maar niet onder lijdt.

Want het gaat niet om ochtend- en lunchprogramma's. Nee, Froukje de Both bespreekt regelmatig haar bezorgde avondeten door zo rond 19h op vrijdagavond. Peter Teekamp stikte laatst nog in een broodje ouwe kaas zo rond half negen des avonds.

Is het nu echt zoveel moeite om ff vóór de show te eten? Niels en Froukje beginnen om 18 uur. Mensen met een échte baan hebben hun prakje dan al lang op. Peter Teekamp begint zelfs pas om 19 uur!

Afgezien van het feit dat het überhaupt niet hoort om tijdens je werk te eten, vind ik het ook nog getuigen van behoorlijke minachting jegens de luisteraar. Blijkbaar is het maken van een radioprogramma iets dat je erbij doet tijdens het eten. Zoiets als kauwen, slikken en boeren. Radiomaken zou om je vingers bij af te likken moeten zijn, maar sommige DJ's snappen het concept 'figuurlijk' niet.

Ik heb ff rondgevraagd in mijn DJ-netwerk [hoest, kuch], maar verder dan iemand die een paar bonbons wegsmikkelt om de stembanden lekker smeuïg te houden kwam ik niet. Omdat de DJ in kwestie zijn/haar anonimiteit aan het oefenen is kan ik helaas niet bekend maken wie het is. 'Tijdens de show kan ik niet eten. Ben ik veel te gefocust voor.' Dat ik geen vretende DJ's spreek zal wel zijn omdat, …. nou ja, vul het zelf maar in.

Pepermunt lijkt me ook iets dat nog net door de beugel kan. Dan stinkt de plopkap niet zo voor de DJ na je. Wel zo sociaal.

Begrijp me niet verkeerd. Tegen de cola van Giel heb ik niks. Noch tegen een kopje camillethee om de stem te smeren. Wat zeg ik, toen ik vorige eeuw op bezoek ging bij 3fm zag ik – tot mijn lichte verbazing – de aantal van de EO jocks rustig een pilsje wegtikken als stemoefening. Maar ze deden het tenminste wel vóór de uitzending!

Overigens weet ik niet hoe het hier in de VS is. Maar weinig is hier nog live. Voice tracks zijn de standaard hier. En of dat beter is……

Vriendelijke groet,
Jasper

Uw Vliegende Radiowereldreporter
uit de Columbus

Gerelateerde Artikelen