Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de Lage Landen (66)

Columns

Wohoo, deel 66, nog 600 te gaan, en dan: Woahaahahhahaa. Ok, dit slaat nergens op. Maar goed, ik was weer eens in Nederland, en daar zou een hoop veranderd moeten zijn in de ether, en op de radio. De dominante positie van Skaai is eindelijk doorgebroken. 538 draait skaaie Toto tussen de house, en is daarmee marktleider geworden. Of nou ja, landelijk marktleider, want als je per provincie kijkt dan winnen de provinciale omroepen op hun bejaarde gemakje. 3fm heeft nog net iets meer luisteraars dan Radio 10 Gold – een AM zender – maar dat zal wel komen omdat de 1008 tot in Frankrijk rijkt. Of zo.

Anyway, ik was een paar dagen in Nederland en scande tijdens het reizen van oma naar Radio.NL-redactiemiddag natuurlijk voortdurend de FM band, net zoals ik dat hier in de VS doe, als ik van Columbus naar Washington rijd. En ik moet zeggen: het viel me behoorlijk tegen. Sterker nog, ik gooi gelijk de conclusie van de column eruit: er is nul variatie in de Nederlandse ether.

Alle zenders, die ik op mijn radiotje tussen Breda, Enschede en Heerlen tegenkwam hebben een pop format, en daar wordt wat op gevarieerd. RTL-FM en Skaai doen het wat rustiger dan 538, maar daar houdt het verschil wel op. Zelfs de "dance" zender ID&T draait top 40 hits. Hey overheid: bedankt voor die geclausuleerde kavels! Dat heeft geholpen hoor! Het radiolandschap was vast een stuk minder gevarieerd geweest als RTL-FM, Veronica en ID&T wel alles hadden mogen draaien.

En oh ja: waar is de pluriforme nieuwsmedia in de ether? BNR doet zijn best, maar is natuurlijk geen volwaardige nieuwszender, en dan blijven Radio 2 en 747 AM als alternatieve zenders over naast Radio 1, de enige echte nieuwszender. Maar ja, die horen weer allemaal bij dezelfde uitzendorganisatie. U weet wel, die ene die mag wat de rest niet mag: meer dan twee zenders bezitten.

Nu kan ik wel gaan zitten doorzeiken hier, maar laten de Nederlandse situatie eens vergelijke met de ether hier in Columbus, het Assen van de VS. We pakken de Radio locator erbij en zien als eerst op 88.1 FM WCDR ofwel 'The path' en ja, dat pad leidt regelrecht de hemel in. Een niet-commerciële zender die in de lucht gehouden wordt door brave gelovigen die vinden dat het woord van de heer niet mag ontbreken in de ether. Lekker veel bijbelverhalen, en natuurlijk de broodnodige geestelijke hulp bij gezinsproblemen. Lullen of niet, dat hebben we in Nederland niet. Nee, in Nederland wordt verschrikkelijk gezeken als de EO – een van de grootste omroepen van Nederland – drie keer het woord God op de vrijwel onbeluisterde zondagavond op 3FM wil noemen. Maar ook zeiken als Bea niet naar de begrafenis van de paus gaat. Lekker consequent allemaal.

88.7 FM WUFM RadioU, ofwel 24/7 zoals de EO op 3fm zou willen zitten. Lekkere christelijke rock en pop, met daar tussen door de nodig evangelisatie. Let wel: weer geen commerciële radio. Dit station wordt betaald door de luisteraars!

89.7FM WOSU: klassieke muziek, weer niet commercieel want wie kan er nu een commerciële klassieke zender in de lucht houden?

90.5 FM WCBE: Nou ja, daar heb ik al genoeg over verteld. Zie mijn columns 50-53. Kort gezegd is het station Radio 1 in de ochtend en avond, en zendt het de rest van de dag vage muziek uit. Maar dan ook echt vaag. Qua nieuws zijn ze ronduit links.

92.3 FM WCOL: Continuous Country Favorites: Yiiiihaaaa! Compleet met hoeden, laarzen en paarden! Met DJ's als JohnBoy Crenshaw en Dixie Lee weet je dat het goed is.

93.3 FM WLZT: Lite FM Tja, je ontkomt er niet aan. Nog saaier en slomer dan Sky. Doet het erg goed op kantoor, omdat je er zo lekker bij in slaap valt.

94.7 FM WSNY: Sunny 95: Lite Rock and less Talk. Waar ken ik de slogan van? Elton John, Faith Hill, The Eagles, Celine Dion and Billy Joel. Concurrent van Lite FM.

95.5 FM WHOK: Country Legends. Een soort Radio 10 Gold, maar dan met alleen country muziek.

96.3 FM WLVQ: Ohio's Best rock! Nou ja, je moet het maar geloven. Redneck radio zou je het ook kunnen noemen. Al zijn bewoners van Ohio officieel geen Rednecks, maar Hicks. Rednecks wonen in het zuiden, Hicks in het noorden. Hick-radio dus.

97.1 FM WBNS: More Music, more variety. Nou dat valt best tegen, maar noem het een soort Veronica. Veel 80s en 90s en dan nog een enkele hit tussen door. Enorme variatie met Sting, the Police, Genesis en Phil Collins. Je snapt het. Vooral in de weekenden heeeel veeeel 80s en 90s lijstjes. Best of the 80s weekend met ieder uur een ander jaar. Best leuk, maar niet te lang naar luisteren, want dan gaat het opvallen dat ze steeds dezelfde 'variety' draaien.

97.9 FM WNCI: De dampende stampende hitmachine van Columbus. Eminem, Rnb en top40 rock. Alles voor de jonge blanke jeugd. Een playlist die op een sigarettenvloeitje past, maar ieder uur een kans om $1000 te winnen (als je de 43e beller in het land bent….. – euh inderdaad, ze spelen het spelletje met het hele netwerk aan stations zodat je winkans nihil is). Maar, aan de andere kant gooien ze er ook wel eens een miljoen tegenaan. Of een ton. Of 10 mille. Of een auto. Of een huis. Ach, waarom zou je niet meespelen? Het telefoontje is toch gratis (!).

98.9 FM WXMG: Magic 98.9: Your home for classic Rnb and soul. In de playlist van dit moment staan Mario (die ik ooit nog live heb gezien op ouwejaarsavond na een Wizardswedstrijd) en Alicia Keys. Zeg maar de zwarte variant van Lite FM.

99.7 FM WBZX: the Blittz met Howard Stern in de morgen, en 'new rock' de rest van de dag. Gezien het aflopende contract van Stern zou dit station wel eens van de ene op de andere dag kunnen verdwijnen. Of die gozer uit Cleveland moet aanslaan.

101.1 FM WWCD: CD101: The Alternative. Zeg maar Kink, maar dan een beetje rustiger. Best een leuke zender.

102.3 FM WHOK: Hey…. Die hebben we al gehad. Dit is de straalpaal vanuit Columbus, de 95.5 komt uit Lancaster, dat ligt een 45 min ten zuid-oosten van hier.

103.9 FM WTDA: Ted FM. We play everything. De Columbus versie van Jack FM. Hartstikke nieuw en best aardig om naar te luisteren. Check ook ff Robin's stukje over de Jack FM, als je het gemist hebt.

104.9 FM WCVO: The River, en ja die stroomt weer in de richting van god. Positieve hits, en veel familieophemeling. Bellers delen familieproblemen en hoe de liefde van hun familie ze erop geholpen heeft. Je kunt er niets tegen hebben, maar voor een botte Hollander klinkt het raar. Verschrikkelijk zoet. Brrrr.

105.7 FM WFJX: The Fox. Met Bob en Tom in de morgen van 6 tot 11 (!), nou dat is lachen hoor. De rest van de dag classic rock.

106.3 FM WJYD: Joy 106: Your favorite soul inspriation station. De zwarte versie van Radio U, maar wel commercieel. Lekker de hele dag zingen over god, wie kan er tegen zijn. Praise the lord!

107.5 FM WCKX: Power 107. Hiphop jams de hele dag. Ik word er gek van, maar de zwarte jeugd leeft erop. Mario, 50 cent, Usher en ga zo maar door. Juize FM, maar dan echt.

En dan heb ik het nog niet over de AM gehad. In Nederland zo dood als een pier, als trekt Radio 10 er nog steeds heel wat (kabel?)luisteraars mee.

610 AM WTVN:  Newstalk. Op prime time zoals 1010 WINS in New York, en op de uren daartussen lekkere rechtse talk met Rush Limbaugh.

700 AM WLW: Tja, newstalk staat er. Ken de zender niet echt omdat ik de AM niet vaak afscan en ik altijd de andere kant op rij. Lullen, sport en zo. Ach ja. Daar is de AM toch voor?

820 AM WOSU: WOSU hadden we al gehad op de FM, maar dit is de nieuwszender. Eigenlijk een beetje hetzelfde als WCBE qua nieuws (gewoon alles van NPR geript dus) en daartussen geen vage muziek, maar lokaal gelul. Leuk voor lokale politiek en zo.

880 AM WRFD: The Word. Ohio Farm Radio. Oftwel agricultural news, markets and weather updates every 15 mintues mornings and middays. En die markten zijn niet de aandelenbeurzen, neem dat maar van mij aan. God op de akker dus.

920 AM WMNI: Tja, wat moet ik hier nu weer mee? Nieuws, sport, weer én muziek? Da's wel erg veelomvattend. Maar als ik dan weer veel tuinieradvertenties op de website zie, gok ik dat hier een in Nederland onbekende doelgroep wordt aangesproken. De goed-boerende 50er. Tweede huisje, lekkere grote tuin erom, en maar tuinieren! Joepie!

1230 AM WTPG: Nee, niet van de post, dit is Progressive Talk. Als tegenwicht tegen WTVN met zijn rechts geluid zeg maar. Ik hou het niet lang uit op deze zender hoor. Wat een zielige zeurpieten. Rush Limbaugh is tenminste altijd boos op iets. Da's wel grappig. Maar mijn hemel, wat zijn deze linkse democraten toch zielig en Bush is ook wel bijna erger dan Saddam, Stalin, Hitler en de duivel bij mekaar. Overdrijven is ook een kunst zeg maar. Zeikerds zijn het! Helden zijn Jerry Springer en Al Franken. Volgens mij heeft het linkse NOVA recent zelfs beaamt dat die linkse jongens hier te saai zijn. Nou, dat weet je het wel!

1460 AM WBNS: The Fan! Echte sportradio, met zoveel mogelijk verslagen van de lokale sportteams. En uiteraard worden de allerbelangrijkste (en dus ook duurste) wedstrijden doorgeprikt naar het FM broertje. En denk je dat er in Columbus niks gebeurd? HA! Columbus is van alle sporten voorzien. Het belangrijkst is het football team van de Ohio State Buckeyes, dat in 2002 nog kampioen was. Dat is zo lucratief dat voor zes (!) thuiswedstrijden per jaar een stadion voor meer dan 100.000 toeschouwers onderhouden kan worden. Daarnaast is het nog het pro-ijshockey team, the Blue Jays. Jammer alleen dat die competitie op zijn gat ligt. En dan zijn er ook nog alle andere Ohio State college teams (basketball, ijshockey en vast nog wat), en dan is er nog een zeg maar eerste divisie football team: the Columbus Destroyers, en de Columbus Crew die aan ouderwets voetbal doen, en ook die hebben hun eigen stadion. Tot slot mogen we ook alle lokale high school sport niet vergeten! Ook heel belangrijk.

1580 AM WVKO: Meer Gospel, maar nu op de AM, en dus ongetwijfeld met veel gepreek op de zondag.

Ik wou maar zeggen: heel wat meer variatie dan in Nederland. Hier heb je echt iets te kiezen. Er zijn verschrikkelijke zenders, maar hey, dan zit je waarschijnlijk niet in hun doelgroep, terwijl ik in Nederland zo'n beetje in de doelgroep van alle zenders val.

Het enige wat hier eigenlijk niet bestaat is de gezellige muziek-lul mix die in Nederland vaak in de nacht zit. En soms ook in de ochtend. Zeg maar het type 'bel je vriendje op de radio en lul ff lekker tussen de muziek door'. Mark van den Akker, Giel, Rick van Velthuysen (bijna in een keer goed gespeld) en Eline. Ik weet niet of de gemiddelde jock hier een live-piercing zou overleven, professioneel dan. Ik vond het wel leuk om Eline op de webcam over het 3fm mengpaneel te zien kruipen, maar dat kan echt niet hier. Het hele begrip nacht-DJ bestaat niet. Nee, 's nachts draait de broer van DJ Free hier: DJ Voice-track.

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

Gerelateerde Artikelen