Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de herhalingstaten (64)

Columns

Een paar dagen geleden zeurde ik wat over de hoeveelheid pulp die hier op allerlei onzinkanalen wordt uitgezonden en waar ik via mijn kabelabo'tje lekker aan meebetaal. Geniepig als ik ben, heb ik daar een van de belangrijkste vormen van zendervulling weggelaten. Punten voor wie heeft opgelet en mij daarop attendeerde, maar ik gok dat ik het voor de rest even moet uitspellen. Je kunt naast pulp namelijk ook succesvolle programma's herhalen. Da's dus met twee h's, twee e's, een r, een a, een l en een n.Er zijn zenders die zich daar in specialiseren, en TNT is daar een van de beste voorbeelden van. Ik vat even de programmering samen:

- 8 & 17h: Angel - 9 & 18h:
- Charmed
- 10 & 11h: ER
- 12 & 13h: Judging Amy
- 14h: NYPD Blue
- 15 & 16 & 19h: Law&Order
- En de rest van de avond: Law&Order
 
Je denkt nog: "Hey looser, je vergeet de dag erbij te zetten", en daar heb je gelijk in. Dit geldt maandag t/m vrijdag. Je schrikt nu: "Tering! Iedere dag hetzelfde?" Nee, dat niet. Er zit wel wat variatie in.

Zo wordt een of twee avonden per week NBA basketball uitgezonden. TNT heeft de tweede keus rechten, en is afhankelijk van wat ABC/ESPN laat liggen. Vrees niet. Aangezien ieder team meer dan 80 wedstrijden per jaar speelt zijn er altijd nog wel leuke wedstrijden, die ABC/ESPN niet uitkiest om uit te zenden. Met Charles Barkley als Hans Kraaij zijn de voor-, tussen en nabeschouwingen altijd lachen. Bot maar altijd 'on tha ball'. Magic Johnson schuift ook aan als er echt belangrijke wedstrijden zijn. Zijn analyses zijn ook altijd een genot om te zien. Messcherp is het juiste woord, en dat contrasteert dan weer aardig met Barkley.

Er is meer variatie. Dinsdagavond bijvoorbeeld wordt de nieuwe uitzending van 'Charmed' om 22h herhaald. De première van 'Charmed' is zondagavond op the WB, maar dat kanaal doet het nog niet in het hele land, en dus mag TNT de nieuwe uitzending lekker herhalen. En maandagavond moet 'Law&Order' ff wijken voor 'Without a Trace'.

's Nachts zijn er ook verschillen. Maandagnacht is er de hele nacht 'NYPD Blue' en dinsdag en woensdag zijn er the 'X-files'. Gewoon strak van middernacht tot 5 uur 's ochtends.

Zo, en dat was het wel voor de weekdagen. Er zitten nog wat gaatjes in, maar als ik het niet verteld had, was het jullie niet opgevallen, en de trend is duidelijk.

Dan het weekend. Films is daar het sleutelwoord. The Mummy spant de kroon, want die wordt iedere paar weken uitgezonden. Ik zie hem weer staan voor 12 maart. Om 17h30 en 23h. Huppakee, gelijk weer twee keer op een dag. In de filmafdeling van de site staan zo'n 50 films en die worden allemaal aan de lopende band herhaald.

Zo om het weekend hebben ze een première. Nou ja, een 'TNT network premier'. Dat wil zeggen dat die film voor het eerst op TNT te zien is. Hoe vaak hij al ergens anders te zien is geweest wordt nooit vermeld. Zou ook lullig zijn. En als er dan zo'n "nieuwe" film is, dan ketsen ze hem er ook gelijk vier keer in. Vrijdagavond zo rond 20h. Zaterdagavond doen ze hem meestal gelijk twee keer achter elkaar. Da's handig als je het begin gemist hebt. Kun je dat aan het einde nog even bekijken. En dan zondagavond nog een keer zo rond 20h.

Hoor ik iemand nog wat kermen over de zomerkomkommertijd met 'veel' herhalingen op de Nederlandse tv? Nee, goed zo! Heb ik dat ook weer geregeld.

Overigens is het helemaal niet irritant hoor, al die herhalingen. Ten eerste zijn het allemaal series die hun kwaliteit bewezen hebben. Ten tweede: wie heeft er nu alle afleveringen van een bepaalde serie gezien? Met 70 zenders vergeet je regelmatig wanneer iets wordt uitgezonden, en dan zijn al die herhalingen handig om je gemiste afleveringen bij te spijkeren. En dan zijn er ook nog de fans die geen genoeg kunnen krijgen. Nou, TNT doet zijn best!

En TNT is echt niet de enige hoor. NBC ketst 'the Apprentice' met Donald 'You're fired' Trump twee keer per week in de herhaling op het slecht draaiende business nieuwskanaal CNBC. Bravo doet twee afleveringen van 'The West Wing' per dag, en op maandagavond nog eens vier bonus in de 'West Wing Marathon Night'. 'American Idol' wordt ook vaak keihard een avond later op FOX zelf herhaald.

Van comedies als 'Friends', 'Seinfeld' en 'the Simpsons' kun je dagelijks twee, drie of meer afleveringen zien, als je maar handig zapt over de verschillende zenders. En waarom niet? 'Friends' heeft tien seizoenen gedraaid, en dus zijn er zo'n 250 afleveringen. Ben jij echt die gek die ze allemaal gezien heeft? En 'the Simpsons' draaien nog veel langer!

Ik geloof dat de vuistregel is dat je zo'n vier vijf seizoenen van een serie nodig hebt om hem in de herhaling te kunnen gooien. Want met een dagelijkse uitzending hak je een seizoen van gemiddeld zo'n 25 afleveringen er in vijf weken doorheen. Dat gaat best rap. En de frequentie van terugkomende afleveringen moet natuurlijk niet té hoog zijn, anders wordt kijker horendol. Twee keer op een avond kan, maar dan moet zo'n aflevering ook weer een paar maanden de kast in.

Series worden trouwens niet recht-toe-rechtaan herhaald. Maar ook niet totaal willekeurig. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe dat zit. Soms ontbreken er ook seizoenen. Zo zijn de hele ouwe/eerste afleveringen van 'the Simpsons' vrijwel nooit te zien.

Al met al hebben Amerikaanse televisieprogrammeurs al lang ontdekt dat kijkers niet de hele avond kijken, en dat je dus rustig flink kunt herhalen. Een voordeel van herhalingen is natuurlijk ook nog dat er wél nieuwe reclames tussen zitten, die je niet kunt doorspoelen met je videorecorder of Tivo. Ketsjing! Goedkoper en succesvoller kan het niet. De kijker weet wat 'ie krijgt, en de adverteerder weet heel precies wie er kijken. Dat is namelijk ook inmiddels helemaal uitgevogeld. En zo is iedereen blij!

Vriendelijke vriendelijke groet groet,

Jasper Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter Uw Vliegende Radiowereldreporter

 

Gerelateerde Artikelen