Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter op bezoek bij … WCBE: NPR (52)

Columns

De mini-serie over WCBE gaat door. We zagen al dat er nog steeds ouwe bandjes in de studio gebruikt worden, en ook vogelden we uit dat publieke radio vooral gevuld is met nieuws, klassieke muziek en andere niche muziek. Vandaag een antwoord op de vraag hoe een lokaal stationnetje goed nieuws kan brengen.

Want het is natuurlijk niet niks. Als klein stationnetje sla je natuurlijk geen deuk in een pakje boter. Dus moet er samengewerkt worden. Als je nu eens om te beginnen allemaal je lokale nieuws uitwisselt, kun je al vrij makkelijk goed nationaal nieuws brengen. Maar als dat uitwisselen is erg lastig. Want er zijn honderden lokale publieke stationnetjes en het wordt al gauw een onoverzichtelijke chaos.

Op zich is het dan handig om een organisatie op te zetten die alles een beetje organiseert. En als je dan toch bezig bent, waarom laat je die organisatie niet gelijk een leuk netwerk opzetten van nationale en buitenlandse reporters? En waarom bezuinig je dan niet gelijk op je eigen presentatoren door die organisatie hele raamprogramma's te laten verzorgen waarin het nieuws aan bod komt en waar je in de openingen keurig je lokale weer, verkeer en nieuws (in die volgorde) in kunt schuiven. Oh, dan moeten we nog een naam bedenken. Wat dacht je van National Public Radio, ofwel NPR?

Inmiddels is NPR verworden tot een grote organisatie, die bergen programma's distribueert aan lokale publieke stations. Want als je toch bezig bent, is het ook wel handig om samen programma's in te kopen. Bijvoorbeeld van de BBC World service.

Als we even kijken op de NPR site waar ze zichzelf voorstellen, dan zien we dat NPR een "internationaal bekende producent en verspreider is van niet-commerciele nieuws-, talk- en verstrooiende programma's". NPR levert programma's aan 750 onafhankelijke niet-commerciële publieke radiostations en is zelf ook niet uit op winst. Die stations zijn leden van NPR.

NPR vloeit voort uit de mediawet uit 1967 maar is geen overheidsorgaan. NPR streeft een dieper begrip en inzicht in gebeurtenissen, ideeën en cultuur na. Verder vertegenwoordigt NPR al haar leden, en regelt ze het satellietsysteem voor die leden. Tot slot probeert NPR haar programma's ook nog in het buitenland te slijten, en in andere media (boeken, CD's DVD's, noem maar op) om te zetten en daar nog een centje aan te verdienen.

Je zou bijna gaan denken dat de NOS zo zou moeten omgaan met onze provinciale en lokale omroepen, maar dat zal wel niet gebeuren, want dat zou een goed idee zijn. En goeie ideeën, euh nou ja, daar heb ik al over geschreven. Bedenk overigens dat er geen cent belasting naar NPR gaat. Nul! Niks! Nada! Rien! Noppes!

De begroting van NPR beslaat zo'n M$ 100 per jaar. Da's een donatie van 36 cent per Amerikaan. Heel wat minder dan de $689 die iedere burger hier al aan de oorlogen in Afghanistan en Irak heeft moeten bijgedragen. Hoeveel betalen wij in Nederland eigenlijk voor onze geweldige niet-commerciële radio 2, 3 en die andere 3?

Wat voor programma's maakt NPR dan? Nou, een hele berg. Het bekendst is denk ik 'Morning Edition', een all-round nieuws programma, vergelijkbaar met het Radio 1 journaal.

Ander programma's zijn: 'All things considered', een soort drive-time nieuws show, 'Talk of the Nation', een soort stand.nl, maar ook 'Wait wait…… don't tell me', een quiz. Ik kan hier nu een lange lijst gaan opsommen, maar je kunt ook gewoon even doorklikken naar de programmasite van NPR. Daar staat alles veel beter en overzichtelijker dan ik het zou kunnen doen.

Tot zover de info over NPR. Over een paar dagen het slot aan deze miniserie over WCBE, hier in Columbus. Dat alles onder het motto, hoeveel columns kun je schrijven over een bezoek.

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter,
vanuit de studio's van 90.5 FM WCBE Columbus, 106.7 FM in Newark en op wcbe.org: het NPR station van centraal Ohio!

Gerelateerde Artikelen