Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Beste John,

Columns

We hebben je wel door. Slimmerik. Je gaat met die paar uurtjes op Nickelodeon gewoon de hele publieke omroep opblazen. En tegelijkertijd neem je wraak op al die hypocriettelingen die je hard uitlachten toen Sport 7 onderuit ging. Vooral de NOS, die met de ‘van iedereen, voor iedereen’ een flinke poging deed om aversie tegen Sport7 te creëren en vervolgens doodleuk een deel van de foebelrechten verkocht aan (C)anal+ - dat bedrijfje dat tegen hoge abonnementskosten drie herhaalkanalen aanbiedt.

Maar we beginnen even bij het begin. Een paar dagen geleden lazen we over je plannen met MTV en Nickelodeon, en we hadden je meteen door. Het lijkt allemaal zo onschuldig. Je kocht twee radiostationnetjes, speelde wat tijdens de frequentieloterij en nu koop je slechts een paar uurtjes tv. Maar het is tijd voor zoete revanche, en wij lachen alvast mee. Dit is wat je gaat doen:

Actiepunt 1: De TROS
Als eerste help je de TROS uit het publieke bestel. Dat heeft geweldig veel voordelen. We sommen ze ff voor je op:

• Je krijgt een paar aardige succesvolle tv programma's gratis en voor niks die toch al gauw een avond of twee drie op je zender vullen. Ter land ter zee, de loterijprogramma's, Lingo, de TV show - allemaal heel aardig amusement.

• Met een beetje geluk kan de TROS net als Veronica indertijd had eigen vermogen meenemen, en dat loopt toch al gauw in de tientallen miljoenen belastingeuro’s. Lijkt ons een aardige startsubsidie.

• Met de tv sterren van de TROS krijg je een aantal ouwe vrienden in je club zonder dat je dure transfersommen hoeft te betalen. Zo is daar je zusje, Carolien, Andre, Nance, en je krijgt Ivo er nog bij ook!

• Ook krijg je een aantal leuke DJ's voor je radiostations. Daniël Dekker, Corné Klijn, en Edwin Diergaarde moeten toch een leuk plaatsje kunnen vinden op een van je radiozenders. En dat is zeker nodig nu Tom Mulder (helaas) weg lijkt te vallen en de luistercijfers van Noordzee FM maar blijven tegenvallen.

• Als Veronica haar tv gids mocht meenemen, dan mag de TROS dat ook. Hahaa, daar trek je dan een hele lange neus naar SBS en de Telegraaf. Natuurlijk vorm je het oubollige TROS kompasje om tot een lekkere moderne flashy tv gids.

• Tot slot kun je de TROS mooi gebruiken als een productiehuis gebruiken zolang je zelf nog niks mag produceren vanwege je verleden bij Endemol. Daarvoor moet de TROS in een apart bedrijf gestopt worden, en we zullen nog terugkomen op de voordelen daarvan.

Actiepunt 2: Brood en Spelen
Ten tweede koop je de voetbalrechten, of sterker nog: alle sportrechten. KNVB, WK, EK, Olympische Spelen, en weet je wat, doe de Formule 1 en tennis er ook maar bij. Volgens Quote heb je nog een miljard of twee liggen, dus geld zat. Ondertussen ga je je he-le-maal suf te lachen.

Want zonder de TROS en voetbal blijft er niks over van Nederland 2. De AVRO is klinisch dood en de kapiteins zijn al overboord gegooid. BNN is te klein om een heel net te dragen. En tot slot verliest de publieke omroep met het voetbal en de populaire programma's van de TROS ook nog eens een groot deel van haar reclame-inkomsten, die direct doorschuiven naar jouw nieuwe zenders. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat er geen ruimte meer is voor nog een extra tv zender.

Je blaast dus effectief een deel van de Publieke Omroep op. Dat is schitterend, toch? Alleen het amusement dat je daaraan zult beleven zou je al wel wat miljoenen waard moeten zijn. Met een beetje geluk gaat het gehele bestel op zijn muil. Wellicht kun je daar een leuke realityserie over maken? ‘Paniek bij de Publieke Omroep’. Over 'glazen huizen' gesproken. Dat gaat ENORM scoren! ‘Harm Bruins Slot is in elkaar gestort en kan het geestelijk niet meer aan. Ondertussen lijkt Andries Knevel bezig te zijn met een schietgebedje. En oh ja, Mart Smeets, vergroeid met het decor van Studio Sport, mag eindelijk met pensioen’. Dat laatste is alleen al een realityserie waard.

Bijkomend voordeel is dat je met al die sportrechten ook nog eens een semi-betaald sportkanaal op kunt zetten. Sport scoort en als je dat kunt doen is het alleen maar leuk. Blaas je gelijk ook Canal+ even omver (als je helemaal slim bent begin je voor dat doel ook nog ff een erotische zender), waardoor er weer extra ruimte ontstaat in de markt voor The Talpa Movie Channel. Waar je gelijk weer een deel van de filmcollectie van de TROS op kunt uitzenden.

Actiepunt 3: Den Haag
Hieraan gekoppeld is je derde actiepunt: de lobby in Den Haag. Erik de Zwart heeft in het verleden al bewezen dat hij uiterst efficiënt is in het beïnvloeden van de onbenullige politici in Den Haag. Den Haag is door de 1e kamer gedwongen om de publieke omroep nu eens grondig onder handen te nemen. Tegelijkertijd kun je Erik laten lobbyen om de evenementenlijst aan te passen, zodat je meer sport door kunt schuiven naar je sportzender.

Het doel van Talpa is natuurlijk om minstens een publiek net weg te krijgen (daar heb je per saldo al voor gezorgd), liefst twee. Tegen die tijd zijn de luistercijfers van je AM zender Radio 10 Gold hoger dan die van het publieke popradiostation 3FM, dus heb je ook een goed argument om die zender de nek om te draaien, liefst met 747 AM erbij. De frequenties van 3FM gaan dan natuurlijk de verdeling in, waardoor je het een en ander aan lucht op kan kopen voor Radio 10 Gold, waarmee je dan weer een dikke vinger (en niet je duim) op kunt steken naar Skyronica 103FM door die even weg te concurreren. Gezien het marktaandeel van die zender mag dat niet al te moeilijk zijn. Nou vooruit, Veronica mag marginaal blijven bestaan ter meedere glorie van Radio 10 Gold. Maar DJ Free is nodig aan een nieuwe baan toe; hij lult teveel.

Tot slot komen we nog even terug op te TROS. Die wordt natuurlijk na een jaar of wat een blok aan je been, want die lui zijn zo inefficiënt als een luie ambtenaar. Het is overigens geen probleem om van de TROS af te komen. Je had de TROS namelijk in een apart bedrijf gestopt 'vanwege je embargo om programma's te produceren'. Wij weten wel beter.

Dat TROS bedrijf is natuurlijk een typisch geval van de sterfhuiscontructie. Je pampert de top met hoge salarissen en bonussen in de vorm van aandelen waar ze geen donder aan hebben. Want oh oh oh oh wat zullen de baasjes van de TROS trots zijn als ze 'hun eigen' zender krijgen. Ondertussen lok je langzaam alle sterren uit de TROS naar je eigen bedrijf. Zodra je productie-embargo dan afloopt laat je de rest van het bedrijf gewoon stikken door op een grof conflict aan te sturen. Dan weet je zeker dat je van de TROS verlost bent. Tegen die tijd liggen zowel de TROS als de Publieke Omroep dermate op apegapen dat er voor beide partijen nauwelijks nog opties zijn. Leuk he?

Ff optellen: leuke TROS programma's en sterren, een bruidsschat, je revanche op de sportwereld, extra DJ's voor je radiozenders, een paar tv gidsen, en een bom onder het publieke bestel, een sportzender en het einde van Nederland 2, 3FM en Skyronica. Het zal een paar centen kosten, maar ach, wat is een slordige honderd miljoen nou voor iemand die een twee miljard op de bank heeft staan? Dat geld is er toch om lol mee te hebben?

En denk eens aan hoe vaak je met je pink aan je mondhoek duivels zult kunnen lachen?

Vriendelijke groet,
Michiel / Jasper
P.S.: Happy Hunting!

Gerelateerde Artikelen