Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NVCR: Digitale Radio komt te vroeg

DAB

De samenwerkende commerciële omroepen (NVCR) vinden dat minister Brinkhorst van Economische Zaken te voortvarend te werk gaat met het verdelen van de vergunningen voor Digital Audio Broadcasting, kortweg DAB. "De commerciële radiozenders hebben het erg moeilijk op het moment. En de investering in de FM-frequenties is nog lang niet terugverdiend.", aldus NVCR voorzitter Banga. De vereniging pleit dan ook voor uitstel.

"In Nederland moeten miljoenen radiotoestellen vervangen worden, en dat gaat zeker twintig jaar duren", aldus Banga. Dat, gecombineerd met de investeringskosten voor DAB en het overheidsbeleid leiden tot de conclusie van de NVCR dat digitale radio vooralsnog niet in Nederland geïntroduceerd kan worden.

Brinkhorst maakte vandaag bekend volgend jaar de verschillende DAB multiplexen te willen verdelen. Er zijn meerdere vergunningen, allen zonder landelijke dekking. Alleen de publieke omroepen hebben een licentie gekregen op een frequentieblok dat landelijke dekking kan leveren.

In verschillende andere landen is er inmiddels wel een begin gemaakt met de commerciële introductie van DAB. Met name in het Verenigd Koninkrijk is het aanbod via DAB groot. De vraag van consumenten blijft daar echter achter bij het aanbod; het aantal verkochte DAB ontvangers blijft achter bij de verwachtingen. Daarnaast wordt er geklaagd over de kwaliteit van de uitzendingen. De meeste Britse radiostations zenden uit op 128Kbit/s, terwijl in andere landen 192 Kbit/s wordt gebruikt. [MvD]

Gerelateerde Artikelen