Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de verkiezende Staten (58): 527 groepjes

Columns

We gaan door in de serie over de campagnespotjes in de VS. Ik krijg er zoveel op mijn scherm dat ik inmiddels permanent een emmer met zeepsop naast mijn tv heb staan om alle modder van het scherm te houden. Ik zit eraan te denken om ruitenwissers voor mijn tv-scherm te monteren. De vorige twee columns gingen over het 'schone werk' waarbij Sjors en Sjon op mekaar schieten, maar binnen de campagneregels. Vandaag het echte vieze werk.

Na de verkiezingen van 2000 was het pijnlijk duidelijk geworden dat er iets moest gebeuren om het grote geld uit de verkiezingscampagnes te houden, anders zou het erop uitlopen dat de rijkste kandidaat altijd zou winnen. Senatoren McCain en Feingold –de een republikein, de ander democraat - stelden een wet op, die een en ander goed leek te regelen.

Een van de dingen die geregeld werd is dat spotjes 'ondertekend' moesten worden, zodat de kijker (en luisteraar) in ieder geval wist wie dit keer verantwoordelijk was voor de positief verpakte leugens. Daarom eindigen de spotjes die ik in de vorige 2 columns over de websites van Sjors en Sjon ook altijd met 'I am Sjors/Sjon and I approve this message'. Zo hoopten ze de ranzigheid van die spotjes een beetje onder controle te krijgen.

Verder werden er maxima gesteld aan de hoeveelheid geld die personen en organisaties aan de campagnes mochten geven. In het land van de oneindige vrijheid van meningsuiting werd echter vergeten dat supporters van campagnes zich natuurlijk ook als 'onafhankelijke' organisaties in de strijd konden gooien. Nou, dat zijn de zogenaamde 527 groepjes. Of, zoals ik al eens uitlegde, je kunt beter je 'vrienden' lelijke dingen laten roepen over je tegenstander dan zelf je handen vuil maken.

Ook hier wil ik trouwens opmerken dat je als lezer van deze column geacht wordt hier en daar flink op je linkermuisknop te drukken, en wel bij al die blauwe stukjes tekst, waar wij van Radio.NL handige links achter hebben gezet. Je wordt dan gelijk doorgeschoven naar de sites met allerlei leuke spotjes. Als je die niet wilt bekijken, stop dan maar gelijk met lezen want dan is deze column niet leuk. Bovendien mis je een kans om eens wat meer te leren over de oud-Amerikaanse sport van het radioactief moddergooien.

De bekendste 527 is denk ik wel Move On.org. Oorspronkelijk opgericht door 'objectieve' figuren als 'Fahrenheit 911' Michael Moore en 'Tofu-vreter' Moby om de 'waarheid' over Bush te vertellen, is het verworden, tot een redelijke professionele propaganda-organisatie die veel anti-Bush spotjes heeft gemaakt. Nou ja, kijk zelf maar: klikken met die muis!

MoveOn zat trouwens ook achter die wedstrijd die al doel had om Bush zo zwart mogelijk te maken. Die spotjes staan dan weer op Bush in 30 secs . Het spotje waarin Bush met Hitler vergeleken werd, was overigens snel weg. Zelfs Michael Moore gaf ruiterlijk toe dat dat toch veel te ver ging.

Genoeg Bush-bashing, eens kijken wat de vrienden van Bush over Kerry te zeggen hebben. Nou, Kerry was zo dom te gaan paraderen met zijn Vietnam verleden, en dat heeft hij geweten. Er waren zo een paar Vietnam veteranen gevonden die het niet eens waren met het feit dat de VS indertijd oorlogsmisdaden begaan had, en die mannen werden al snel omgedoopt tot de swift-boat veterans, omdat het er allemaal om gaat wat Kerry wel en niet gedaan heeft toen hij op een bootje daar door Vietnam voer.

Gelukkig doken vrij snel daarna de Texans for Truth op, en die vertellen dat weer het ware verhaal achter de dienst van Sjors in de Nationale Garde, voor zover je kon spreken van dienst. Althans, die Texanen voor de waarheid zeggen weer dat Bush nooit is komen opdagen. Of zo.

Even kijken, dat was een anti-Bush spotje, dus nu weer wat pro-Bush, en aha, daar is de Club for Growth. Dit clubje bestaat uit republikeinse economen die de rol van de overheid zo klein mogelijk willen maken en ruim baan willen voor het bedrijfsleven. Ze laten zich niet uit over andere zaken, en dat maakt ze tot een redelijk fatsoenlijke club, al is een van hun voormannen een prominente commentator op CNBC.

Op hun multimedia site staat zelfs een leuk stukje tv (WMP) dat redelijk goed uitlegt hoe die 527 groepen nu werken. Als je op maar op een van de links in deze column klikt, klik dan op deze (Real). Wat leuk is aan deze site is dat ze niet alleen hun spotjes online zetten, maar ook optredens van hun voorzitter in de media. Overigens zijn de groeiclubbers niet voor alle republikeinen, want senator Allen Specter uit Pennsylvania krijgt er in dit spotje (WMP) ook behoorlijk van langs, omdat hij te links is.

Terug naar een pro-democratengroep: What makes Sjors tick. Of eigenlijk gewoon de democraten zelf, want die partij zit achter deze site. En natuurlijk hebben zij ook een berg gore spotjes.

Uiteraard hebben de republikeinen ook een site en ook hier staat weer bergen propaganda.

En zo kan ik nog pagina's doorgaan. Maar dat doe ik niet. Deze column geven je al een paar uur kijkplezier aan moddergooien. Want het moge duidelijk zijn: alles mag, en niets is te goor.

Gisteren zag ik alweer spotjes opduiken met daarin familieleden van de 9/11 aanslag in New York. Uiteraard tegelijk een voor de democraten en een andere voor Bush. Ik vind dat als bijstaander op 9/11 veel te ver gaan en dus link ik er niet naar. Maar wie ben ik? Ik ben niet interessant, want ik ben een buitenlander hier, heb geen stemrecht en tel dus niet mee.

Groet uit Ohio,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

 

Gerelateerde Artikelen