Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de verkiezende Staten (57): Sjon's site

Columns

Eerder keken we naar de site van Sjors en dus kijken we nu op de site van Europa's favoriet in de presidentsverkiezingen, die van Sjon Kerrie. Ja, wij bij Radio.NL geven beide kandidaten evenveel ruimte op onze site.

Als je gewoon naar Sjon Kerrie.com gaat krijg je op het moment van schrijven van dit stuk (vorige week voor jullie), een oproep om vooral mee te helpen om Sjon in het Witte Huis te krijgen: kun je buren overhalen op hem te stemmen, wil je nog wat kennissen opbellen (500 of zo)? Nee, dat wil ik niet, dus ga ik door naar de gewone pagina.

Ook daar weer prominent in beeld, een oproep om meer te doen dan alleen stemmen. Want, zoals we 4 jaar geleden leerden en nu uit alle peilingen leren: ie-de-re stem telt. En dus kun je heel vel vrijwilligerswerk doen. Langs de deur gaan, een bordje in je tuin zetten, vrienden en volslagen onbekenden bellen, en wie weet wat nog meer. Je kunt zelfs een one-night-stand scoren door op bepaalde kandidaten te stemmen. Check ook de cartoon die het concept uitlegt. Hahaa!

Ook hoorde ik dat de republikeinse partij in New Mexico per een vrijwilliger had per 25 geregistreerde republikeinse stemmers. Jahaa, da's heel wat mensen die aan de slag zijn voor hun kandidaat.

Terug naar Sjon. Ook hier natuurlijk bio’tjes van de kandidaten en hun vrouwen: Sjon, Terees van de ketchup, Sjon de tweede, en Liz, die het moet hebben van haar gezellige omvang en probeert huisvrouwen te paaien met het feit dat ook zij moeite heeft met afvallen.

In de press room vind je natuurlijk alle propaganda die je maar wil over Sjon. En een stukje verderop vind je tig links naar Sjon's plan. Hij wordt belachelijk gemaakt omdat hij steeds maar weer herhaald 'I van a plan', maar hier staat het dan. Soms denk ik dat 'ie niet alleen op John F. Kennedy probeert te lijken maar ook op Marther Luther King, die het altijd over zijn droom had 'I have a dream'…..

Dan de video's, want daar gaat het toch allemaal om. Het spotje 'Looking' gaat niet zoals je misschien denkt over de gekke bekken van Sjors tijdens het eerste debat, maar wel over alle leugens die Bush over Kerry verspreid als zou Kerry een pacifistische communist is die geen leger meer wil hebben. En dus laat Kerry zien dat toen Bush er nog niet was, alle militaire leiders het met hem eens waren.

Over het spotje 'January surprise' is veel te doen. De democraten denken dat Bush de AOW (die hier social security heet) wil privatiseren, ofwel, dan moet iedereen het maar lekker voor zichzelf uitzoeken met spaargeld en zo. De republikeinen ontkennen natuurlijk, want dat zou wel eens stemmen kunnen kosten hebben ze van de Nederlandse verkiezingen een paar jaar geleden geleerd.

'Real Americans' is een spotje dat heel specifiek op Ohio gericht is. Het gaat hier economisch niet zo goed, en dat komt natuurlijk allemaal door Bush, zo zegt Kerry. Let er weer op, dat Kerry niet vertelt hoe hij de zaken aan zou pakken. Verkiezingsbeloftes zijn namelijk gevaarlijk, straks wordt je er nog aan gehouden.

Het spotje 'flu' spant de kroon wat betreft propaganda. Amerikanen zijn dol op hun griepprik, en die dingen komen uit Engeland en Frankrijk. De FDA stelt namelijk zulke strenge eisen aan de productie dat geen Amerikaans bedrijf er nog zijn vingers aan wil branden, bang voor rechtszaken. In Engeland heeft echter iemand in de reactor gespuugd en zo raakte ongeveer de helft van de prikken vervuild en daarmee onbruikbaar. En nu is Amerika dus in paniek, want we gaan allemaal dood aan de griep, en er wordt dus ook echt letterlijk door bejaarden gevochten om griepprikken.

Kerry beschuldigt Bush daar natuurlijk van, maar feit is dat het beleid om die griepprikken al in 10 of 15 jaar niet veranderd is, dus kun je net zo goed Clinton of pappa Bush de schuld geven.

En hey, Sjon vraagt ook nog Canadezen te hulp. Michael J. Fox, u weet wel van Back to the Future en Family Ties. Michael heeft de ziekte van Parkinson stevig te pakken, en is dus net als de wijlen Superman Christopher Reeve, enorm voorstander van stamcelonderzoek. Kerry is uiteraard voor, en Bush niet zo. Al is hij wel weer de eerste president die ooit geld heeft uitgegeven stamcelonderzoek. Dat laatste is dan weer omdat er nog nooit eerder om geld voor stamcelonderzoek gevraagd was.

Tot zover onze berichtgeving over de saaie politieke spotjes. In de volgende column het echte vuile werk.

Vriendelijke groet,

Jasper
uit Columbus, Ohio

Gerelateerde Artikelen