Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de verkiezende Staten (56): Sjors' site

Columns

Oh ja, da's lekker. Het moet niet veel gekker worden. Schrijft Radio.NL een column over de webstei van GeorgeWBush, gooit men de site dicht voor Europese bezoekers! Over paranoia gesproken! En zo onaardig schrijf ik helemaal niet! Potverdorie! Nou ja, laten we maar hopen dat de boel snel weer online komt. Totdan doen de links in deze column het waarschijnlijk niet :-(

Ok, op veler verzoek. Daar gaan we dan. Een rondje langs de campagne websites. En daarna nog een rondje langs hun 527 groepjes. Want oh oh oh wat wordt ik hier in de battleground state Ohio doodgegooid met reclamespotjes. Er is echt bijna geen reclameblok meer zonder politieke 'verkies mij' spotjes. Sterker nog, tijdens het schrijven van deze column zag ik mijn eerste 'campaign ads only' commercialblok. Jawel, 5 spotjes achter elkaar, en geen andere reclames!

Denk overigens niet dat iedereen in de VS gek wordt van die spotjes. Als je bijvoorbeeld in Virginia of Idaho woont, hoef je er weinig te verwachten, daar is de race gelopen. Een tijdje terug heb ik daar al eens wat over geschreven.

Voor Sjon en Sjors geldt trouwens dat het geen 'verkies mij' spotjes meer zijn, maar vooral 'kijk eens wat hij voor een sukkel is' spotjes. Ik ben blij dat ik vandaag af en toe nog eens normaal 'kies mij spotje' zie. Vandaag nog voor het hooggerechtshof van Ohio. Nancy Fuerst wil daar graag in gekozen worden. Ja Nederlandse rechters, hier in de VS worden rechters gekozen! Ook in het hooggerechtshof. Hier moet je fatsoenlijk recht spreken om rechter te mogen blijven. Da's nog eens wat anders dan kunnen zeuren over politici die uitspraken doen over zaken. Mietjes.

Maar goed, terug naar Sjors en Sjon. Laten we eerst de site van Sjors maar aflopen, per slot van rekening is hij de baas van dit land, en is Sjon maar de helft van de vertegenwoordiging van een klein extreem-links staatje. Sjors is Beatrix, en Sjon is Jan Marijnissen uit Oss zeg maar.

Nu de term 'teenslipper' (flip-flopper) wat flauw begint te worden is de Bush campagne maar begonnen met het echte scheldwerk. Sjon is namelijk een vieze linkse liberaal. Bah! Zo'n liberaal die eigenlijk de overheid alles wil laten doen. Alsof het volk daarvoor te lui is.

Even uitleggen: In de VS wordt het woord 'liberal' gebruikt als wij sociaal-democraat zouden zeggen, want het woord 'socialist' komt min of meer neer op een kwalificatie van aan dusdanige linksigheid dat het Nederlandse begrip communist meer in de buurt komt. Dit geeft ook meteen het grote verschil aan tussen de VS en Europa. Daar bij jullie zijn liberalen rechts, hier links. Socialisten bestaan hier weer niet, net zoals republikeinen bij jullie niet bestaan.

Enfin, Sjors z'n site. Het begint al leuk, de 1e video waar ik op klik doet het niet. Maar goed, we schuiven gelijk door naar het Sjon gedeelte van de site. Jaja, Bush heeft een hele hoek op zijn site ingeruimd voor Sjon. Je kunt daar de waarheid lezen over Sjon's plannen, kijken hoe vaak Sjon zijn mening over Irak heeft bijgesteld, en vooral: de flip-flop Olympics spelen. Een hilarisch spel waarbij je Sjon's standpunten niet eens hoeft te kennen, maar gewoon moet onthouden wat Sjon's bordjes doen. Helaas is het allemaal flash geprogrammeerd, dus een directe link kan ik je niet geven, maar zoek er ff naar, het is geweldig.

Dat geldt trouwens voor deze hele column en de volgende twee: klik je suf, dat is belangrijker dan mijn tekst lezen. Kijk naar zoveel mogelijk spotjes, en probeer dan uit te vogelen wat waar is, en wat gelogen.

Terug naar Sjors' site. Wat is er verder nog. Natuurlijk bio's van de hoofdrolspelers in de Bush-campagne: Sjors, Dik, en hun vrouwen Laura en Lynne. Geen bio’tje trouwens van Mary Cheney, de nou ja, je weet het wel. Die dochter.

Kom overigens niet aan Laura Bush. Zij is de ideale first lady. Ondanks al het modder gooien is zij nog brandschoon. Haar aura is nog onaantastbaarder dan dat van Koningin Juliana en haar haar zit strakker vast dan dat van Beatrix. Zelfs als je vindt dat ze met een idioot getrouwd is, dan kun je toch niks hebben tegen deze brave bibliothecaresse en lerares?

Tot slot is er nog het Video en Audio hoekje. Daarin vind je alle campagnespotjes. Ik vind zelf 'Complicated plan' wel aardig. In dit filmpje wordt aardig aangegeven hoe Republikeinen denken over alles dat de overheid doet: het is lastig, ingewikkeld, en daarom geldverspilling. De markt werkt veel efficiënter.

Natuurlijk zijn er ook wat Spaans-talige spotjes, want anders dan je zou verwachten zijn de vaak arme latino's niet zoals de zwarten allemaal links. Latino's zijn namelijk vaak nog sterk katholiek, en Kerry mag dan wel roepen dat hij katholiek is, maar als christen moet je toch echt bij Bush zijn. Die geeft namelijk bakken geld aan christlijke goeie doelen, is tegen abortus, voor sexuele onthouding als oplossing tegen AIDS en tienerzwangerschappen.

Het spotjes 'Clockwork' raakt ook nog een gevoelige snaar: belastingverhogingen. Amerikanen haten belasting betalen, en Kerry krijgt alle keren die hij voor de belastingen gestemd heeft de afgelopen 20 jaar, recht in zijn gezicht gegooid. Let overigens eens goed op wat er exact gezegd wordt, en vergelijk dat met wat je dacht dat er gezegd werd….

Enfin, genoeg propaganda voor DzjieDabja.

Groet uit Columbus,

Jasper

Gerelateerde Artikelen