Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De luistercijfers (Season 2, Episode 1)

Columns

Een ruim half jaar geleden heb ik u verveeld met een ‘analyse’ van de luistercijfers. Dat ging toen over de ontwikkelingen van de cijfers na 1 juni 2003, de dag dat de resultaten van de Grote Frequentieloterij beluisterbaar werden voor ’t luistervee. Een maandje of twee geleden heb ik nog een deel geschreven. Dat is toen echter om verschillende redenen op de plank gelegd en is daar ook blijven liggen. In principe zijn er nu ook wel argumenten om nog geen serie te schrijven over de cijfers (sportzomer) maar er is te veel gebeurd om nu nog langer te wachten.

Radio 538 heeft de concurrentie een behoorlijke tik gegeven. Sky Radio is weggezakt. Radio 3FM is in elkaar gestort. Yorin FM is na de formatwijziging gezakt –huh?-. Arrow 90.7FM lijkt een doodgeboren kindje. ID&T kan nog steeds geen deuk in een warm pakje boter slaan, ondanks de nodige wijzigingen. En oh ja, er zijn ook wat zeer genante verschuivingen te zien voor sommige radiobedrijven. Erg gênant.

Radio 10 Gold is ondertussen nog steeds sterk bezig. Noordzee FM is een twijfelgeval qua cijfers. Ze hebben het nodige in moeten leveren maar zijn bij de meest recente meting licht gestegen. En ze deden het bij de laatste meting stukken beter dan in eerste instantie lijkt.

De details van dit alles leest u de komende dagen op deze site. In de delen 2 en 3 treft u een bespreking aan van de ontwikkelingen van de grote jongens: Sky Radio, Radio 538, Noordzee FM, Radio 3FM, Radio 2 en Yorin FM. Daarna werpen we de blik op de nieuwkomers: RTL FM, Veronica, Arrow 90.7FM en ID&T Radio. Deel 5 gaat over de cijfers per organisatie, dus de Publieke Omroep, Talpa, Sky, RTL en Radio 538. Daar staan wel wat genante zaken in voor bepaalde bedrijven.

Ik zal het gebruik van grafieken overigens minimaliseren. Het is alleen maar lastig om die een beetje fatsoenlijk op de site te krijgen. Als goedmakertje zetten we wel een Excel sheet online, met daarin flink wat details – zodat u zichzelf ook eens lekker uit kunt leven. En naar hartelust uw eigen ‘fiekjes kunt draaien. Ja, ik weet het, dat had ik de vorige keer ook al beloofd. Maar nu doe ik het echt.

Ja, echt.

Morgen deel 2.
Gr.,
Michiel van Diesen

Gerelateerde Artikelen