Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter en de schaamteloze herhaling (49)

Columns

Een jaar geleden schreef ik de onderstaan de column waarin ik nogal uithaalde naar het herboren Veronica omdat ze haar verleden verloochende. Lees het verhaal zelf. Veronica wordt één (nou ja, de zoveelste hergeboorte van Veronica wordt één) en dus is het geinig om eens te kijken of mijn column nog staat.

Nou, dat valt nog wel mee. Veronica heult nog steeds met haar 'dood' van tachtig jaar geleden, maar gelukkig is er dit keer wel plaats voor de prachtige Veronica geschiedenis in en na haar publieke leven. Ik ben blij dat die draai gemaakt is. Eindelijk ook eer voor het Veronica waar ik mee groot geworden ben. Da's niet zozeer belangrijk voor mij, maar wel net zo eerlijk tegen de helden van toen: Adam Curry, Jeroen van Inkel, Erik de Zwart, iedereen die aan Countdown (Café) gewerkt heeft en zo voort. Als ik dus het ego van een gemiddelde DJ zou hebben, zou ik kunnen zeggen dat er naar me geluisterd is, maar dat zou echt te gek worden.

Voordat ik jullie in het kader van zomertijd, komkommertijd, we herhalen gewoon eens wat overlaat aan mijn ouwe meuk, nog 2 dingen:

Ten eerste moet ik nog ff op mijn site mijn gram halen op Adam Curry die vorig jaar  mijn column niet goed las. Ik boorde niet Veronica de grond in Adam, ik was verontwaardigd over het feit dat jouw tijd bij Veronica volstrekt genegeerd werd. De enige reden die ik kan bedenken voor jou om daar niet pissig over te zijn, is dat je indertijd al in gesprek was met Veronica over de (wat mij betreft zeer geslaagde) invalbeurt voor een ietwat verlate van Inkel, en dat je wat aardigs over Veronica wou zeggen.

Overigens moet je hieronder de laatste alinea van mijn column nog maar eens lezen. Ik zeg daar dat het om de muziek gaat, en om de DJ's. En dat dat wel goed zit. Precies hetzelfde als wat jij zei. Dus waar hadden we een verschil van mening over? Ik ben trouwens blij dat er nu ook jongere helden zoals Jeroen KidV en Patrick Kicken aan bod komen bij Veronica. Oh en Adam, de volgende keer mag je me ook gewoon melen hoor. Hoef ik niet te zoeken naar je opmerkingen.

Ten tweede vond ik nog wat ouwe jingles waarin andere hergeboortes van Veronica aan bod komen. Al eerste hier  twee ouwe uuropeners uit 1985 toen Veronica net in het publieke bestel zat en nog een B omroep was (beetje de situatie waarin BNN nu zit). Ook nog eentje van de overgang van Hitradio 1224 in Hitradio Veronica, het latere Veronica FM. En wie zat er toen nog bij Veronica? Oh ja, Edwin Evers. Eens kijken wie over een half jaartje de winnaar in de ochtend is. Ik wens beide heren veel geluk.

Als bonus nog een fragmentje van Evers' eerste optreden op 3fm voor de KRO. Zijn commerciele geest was al hééééél duidelijk waarneembaar.

En hieronder dan de ouwe meuk van vorig jaar. Ja ook de Radiowereld herhaalt zichzelf schaamteloos:


Uw Vliegende Radiowereldreporter hoorde Veronica haar verleden verloochenen (deel 34)

Net als velen onder u mijn waarde lezers, heb ik netjes naar de opening van het nieuwe Radio Veronica geluisterd. Het leek me wel aardig. Ik dacht alweer aan het ouwe schip dat (ver voor mijn tijd) aan wal gehaald werd door de waardeloze Nederlandse omroeppolitiek.

Wat dat betreft zijn we nog niks opgeschoten. Dat fragment van de klok en de spijt 'voor Nederlandse democratie' is zovaak herhaald dat het zelfs voor uw reporter die pas een jaar oud was toen de zeezender Veronica gekielhaald werd, als warme radiohistorie in de oren klonk.

En ja hoor, vlak voor zessen (twaalven hier in de VS) werd het 29 jaar oude fragment van Rob Out weer uit de kast gehaald en dit keer uitgezonden bij de ten grave draging van De Gouwe Ouwe Zender - Radio 103. Nou ja, niemand die daar een traan om liet. Hoe minder computerstations, hoe liever het mij is.

Veronica heeft ook al het recht om al die nostalgie uit de kast te halen. Het is per slot van rekening haar geschiedenis. Maar ik begon me op een gegeven moment toch af te vragen waarom ik al die fragmenten al eens eerder gehoord had. Ik ben toch pas dertig en ik ben er vrij zeker van dat ik niet in de wieg naar Veronica lag te luisteren.

Het kostte me enige tijd om uit te (Roepieroepie) vogelen wanneer dat ook alweer was. Maar toen wist ik het weer. Het was op een of meerdere van de vele andere keren dat Veronica overleed.

Veronica is namelijk ook een beetje overleden toen de Volle Vrijdag verdween ten faveure van de horizontale programmering op 3FM. Dat was in 1992.

Veronica stierf ook een beetje toen zij het publieke bestel verliet. Veronica verhuisde toen naar de 828 en 1224 AM en werd Hitradio Veronica. Dat was in 1995.

Hitradio Veronica werd omgedoopt tot Veronica FM, en de aanwinst van een paar FM frequenties mag dan geen sterven genoemd worden, ware het niet dat de dood van Alfred Lagarde die feestje overschaduwde. Alle zojuist door hem ingesproken Veronica FM jingels werden als 'eerbetoon' niet van de zender gehaald. Dat was in 1998.

Veronica kreeg toen de pubertijd in de kop en moet koste was kost het (HMG) huis uit en zo stierf Veronica weer een beetje, terwijl Yorin FM geboren werd. Dat was in 2001.

Veronica had het wat moeilijk in haar eentje, maar de etherfrequentieveiling kwam eraan en dus deed zij een poging om op het web een stationnetje op te zetten zodat ze misschien een goeie kans had om een leuke frequentie te kopen. Ondanks het goede werk van Michiel Veenstra werd dit niet echt wat, en dus nam Veronica de ridicule beslissing maar niet te bieden op de etherfrequenties. En zo stierf zij weer een beetje.

En nu is daar weer een nieuw begin. Ton Lathouwers van Sky Radio kreeg een Gouwe Ouwe frequentie en vond Veronica wel een leuke merknaam en zo is Veronica weer 'keihard' terug. Beweert ze.

Feitelijk kon Veronica geen enkele andere kant op. Ze is blut en had alleen haar naam nog maar. De enige manier om te overleven was haar naam verkopen.

Want dat is precies wat eraan de hand is. Veronica is in al die jaren veranderd van een begrip, een gevoel en prachtige radio in een merknaam. En die merknaam wordt nu handig gebruikt door de jongens van Sky Radio.
Want denk maar niet dat Veronica een vrijgevochten jongerenzender wordt. Niks daarvan. Middle of the Road Hits uit de tachtiger en negentiger jaren. Ouwe meuk dus. En rockballads. Niks jong, snel en wild dus.

Maar dat verkoopt niet goed. En dus werd gister de hele Veronica geschiedenis van na 1974 verzwegen. Er werd hier en daar nog wel gerefereerd aan het publieke bestaan van Veronica, maar de tijd van 1992 tot nu werd gewoon doodgezwegen.

Veronica is niet meer jong, snel en wild. Veronica is niet meer retegoed.

Veronica is gewoon een merknaam van Sky Radio, dat met veel geld een goed blik (ietwat belegen) DJ's heeft opengetrokken en doet alsof ze keihard terug is.

En let maar op. De macht van de propaganda gaat weer bewezen worden. Door nu een gedeelte van haar geschiedenis te verdoezelen, en te doen alsof Veronica nu weer verder gaat na een periode van 29 jaar stilte, zal deze zender zich een heerlijk nostalgisch image aanmeten. En daar gaat het om. Dat er muziek gedraaid wordt uit een volstrekt latere periode doet er niet toe.

Het gaat allemaal om (de reclames tussen) de muziek. En die is goed. Net als de DJ's. En dus wordt de (winst van de) zender goed. En dus zijn we allemaal blij.

Uw Vliegende Radiowereldreporter,
Jasper, die niet van geschiedenisvervalsing houdt.......

Gerelateerde Artikelen