Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Het failliet van 3FM

Columns

He … dat was leuk. Ik heb even goed gelachen zojuist. Ik las namelijk, net zoals u waarschijnlijk, dat BNN in al zijn wanhoop maar bij Wouter van der Goes heeft aangeklopt om dan toch maar iemand op de uren 16-18 te kunnen plaatsen. Waarschijnlijk wilde niemand anders de overstap maken naar het zinkende schip 3FM. En voor Van der Goes, overigens een goede jock maar niet geschikt voor prime-time (dat heeft ‘ie al ruimschoots bewezen bij Yorin FM) is het een logische overstap. Van het ene zinkende schip naar het andere, maar 3FM wordt wel betaald met overheidscentjes. Een soort veredelde baangarantie, dus.

Kortom: Van der Goes vermaakt zich nu wel. De concurrenten van Radio 3FM ook. 3FM gaat namelijk serious luisteraars verliezen, nog sneller dan dat het nu gebeurt. De reden is logisch; de oude 3FM luisteraars zijn gillend weggerend omdat dat heerlijke gitaargeweld op z’n tijd is vervangen door die afgrijselijke arrenbie-muziek. Onder het smoesje van een verjonging en met wat gebrabbel over een publieke taak heeft Florent L. de zender 3FM goed om zeep geholpen. Hij zou er zo een boek over kunnen schrijven (samen met het management van Yorin FM): Hoe help ik een radiozender naar de knoppen? Wordt direct een bestseller onder de concurrenten. Ter vermaak.

3FM probeert zich nu te richten op de jongeren, zeg maar alles tussen de 10 en 20 jaar. Deze switch is echter dermate radicaal geweest en is dermate slecht doordacht, dat het onmogelijk goed kon gaan. 3FM zal nooit jongeren aan gaan spreken. Want geef toe: als puber wil je toch niet worden betrapt terwijl je naar Cobus zit te luisteren? Om nog maar niet over Claudia de Breij te beginnen. Daar komt bij dat een flink deel van de jocks op 3FM ook gewoon volwassener klinken en een oudere doelgroep aanspreken. En dan de combinatie van goedkope baggermuziek overdag en in de avonduren de VPRO. Paul van der Lugt had daar stukken beter over nagedacht. Terwijl 3FM ‘nieuwe stijl’ het presteert om een jock als ‘Hallo ik klink alsof ik 13 jaar oud ben en zodadelijk gaan we een supervette gave coole scooterrrrrr weggeven!’ Timur neer te zetten tussen acht en tien uur in de avond. Vlak voor de VPRO. Smart move. NOT!

We hebben dus een nogal grondige inconsistentie te pakken tussen het muziek- en het DJ-beleid. Combineer dit met het wegjagen van de ‘te oude’ luisteraars en je snapt waarom 3FM nu qua luistercijfers net lijkt op een bungeejumper die vergeten is om een stukkie elastiek aan z’n enkels te binden. Over een paar maanden hoor je een doffe dreun en kom je tot de conclusie dat 3FM volledig is gemarginaliseerd. Dat is uitzonderlijk ironisch; het volledige nieuwe (wan)beleid van 3FM is namelijk opgezet om een ‘breed’ publiek te bereiken. En dat mislukt nu op alle fronten.

Ondertussen verlaten de echte topjocks het zinkende schip. Stenders, die de cijfers van 3FM nog een beetje op peil wist te houden, vertrekt. Het geluk van 3FM is dat Giel Beelen besloot om zijn koffers niet te pakken en die uren over gaat nemen. Als Beelen had besloten om ook te vertrekken hadden ze bij 3FM een nog veel groter probleem gehad. Volgens mij had niemand het Giel kwalijk genomen als ‘ie ook was vertrokken, helemaal als je bekijkt hoe 3FM normaliter met talent omgaat. Mijn collega Jasper heeft zich daar laatst nog eens lekker druk om gemaakt.

De lachende derde in dit verhaal heet Radio 538. Die zullen ongetwijfeld geamuseerd toekijken hoe een concurrent zichzelf om zeep helpt. Weer een serieuze concurrent minder – Yorin FM stelt immers ook niets voor. En wat betreft Yorin FM is het nog maar de vraag wat die gaan doen. Wordt het ook een zender voor 13-19 of gaan ze wat volwassener worden? In het eerste geval hoeft 538 niets te vrezen, omdat Yorin FM dan deels hetzelfde probleem zal hebben als 3FM (Stenders en Jensen spreken wezenlijk oudere doelgroepen aan). In het tweede geval hoeven ze ook niet zo bang te zijn. Voor zover 538 ooit bang is geweest voor Yorin FM.

Radio 538 kan zo marktleider worden. De obstakels die hiervoor bestonden worden nu gewoon door de concurrenten zelf uit de weg geruimd. Het is een kwestie van tijd voordat Radio 538 Sky Radio in zal halen. De ironie wil dat 538 daarbij zal worden geholpen door Noordzee 100.7FM, waar voormalig directeur Erik de Zwart nu vertoeft. Noordzee lijkt, na een valse start, nu namelijk alsnog het nodige in stelling te hebben gebracht voor een frontale aanval op Sky Radio. Jensen is exit, de jocks buiten de peronality-uren zijn weer iets meer aanwezig – het Amerikaanse model is een beetje losgelaten. De aanval zal dus niet meer zo lang op zich laten wachten. Het enige echte obstakel voor Noordzee FM is het merk, dan een opfrisbeurt nodig heeft. Eentje die beter is dan een blauw billboard met de tekst dat je er zin in krijgt met Noordzee FM. Voor de rest zijn er al wat wijzigingen doorgevoerd bij Noordzee, sommige wat subtieler dan andere. Maar die luistercijfers gaan binnenkort weer stijgen.

Ik dacht gisteren nog bij mezelf dat het zo saai dreigde te worden in de radiowereld. Een goede, sappige, rel hadden we al een tijdje niet meer gehad. Een publiekelijk uitgevochten meningsverschil ook niet meer. Geen grote transfers, geen DJ’s die op staande voet werden ontslagen en het frequentiefront was ook al opvallend rustig. En dan zorgt BNN plotseling weer voor wat entertainment.

Heb ik tenminste weer wat om over te schrijven. Dank u.

Groet,
Michiel van Diesen

P.S.: Ik hoor zojuist Wouter van der Goes enthousiast op 3FM vertellen dat er een verschil zit tussen 3FM en de rest: “3FM doet wel anders dan anderen”. Ja, slechter. Ruud de Wild beweert inmiddels met een gerust hart afscheid te nemen. Ik begin te vermoeden dat ‘ie een prestatieclausule in zijn contract heeft staan. Hoe groter zijn marktaandeel, hoe meer euro’s er worden bijgeschreven op zijn rekening. Tja, dan vertrek je wel met een grijns op je gezicht. Zo’n opvolger is goed voor je banksaldo, toch?

Gerelateerde Artikelen