Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de verrassende Staten (deel 42)

Columns

Het is 22h18 en ik zit nog te trillen van de uitslag zojuist van American Idol. Ik zei al in mijn eerdere column (38): "Amerika is grillig", maar ik denk dat Amerika daar vanavond spijt van heeft.

De Final Four van de competitie zijn alle vier vrouwelijk, en als ik ze kort (en zo objectief mogelijk) moet omschrijven dan waren La Toya London en Fantasia Barrino de twee favorieten. Diana DeGarmo speelt de rol van het opfleurende 16 jarige meisje, en Jasmine Trias kan ook leuk zingen, en ziet er vooral lief uit.

Gisteravond was disco avond, en superdisco diva Donna Summer schoof aan bij de jury. De rolverdeling in de jury was dus als volgt: Simon Cowell (die ook in het Britse Pop Idol meedoet) speelt Jaques D'Ancona, Randy Jackson (verantwoordelijk voor 200 miljoen verkochte platen) is de yo yo whassup dude kritische man en Paula Abdul is de vrouw die het liefst iedereen laat winnen.

Als ik de optredens van gisteren moet samenvatten in cijfers, en de jury was behoorlijk eensgezind, dan waren de cijfers als volgt:

- Diana: 11, zij had haar beste avond ooit en Simon trok al zijn voorgaande kritiek op haar in (en da's heel wat).
- La Toya: 10, keigoed, als altijd
- Fantasia: 10-, een beetje het probleem dat je niet iedere week een 10 kunt scoren
- Jasmine: 5, Donna Summer vond het maar zozo, en zelfs Paula Abdul had lichte kritiek: haar zelfvertrouwen was niet al te best omdat ze de tekst (van It's raining men - VRR) even kwijt was. Simon zei dat ze maar moest hopen dat iedereen in Hawaii 5 telefoons had, omdat ze het anders niet zou redden.

Jasmine brak in tranen uit, en Amerika wist (met haar): ze zou er vanavond uitgetrapt worden.

Maar zoals gezegd: Amerika is grillig. En je stemt niet op wie eruit moet, maar voor degene die moet blijven.

De uitslag vanavond. Diana werd als eerste uit haar leiden verlost. Ze was verdiend veilig. Vervolgens werd Fantasia in de laagste twee gezet. Nou ja, er moest toch iemand naast Jasmine staan. En bovendien had ze maar een 10- gescoord, dus zo onredelijk was dat niet. Toen was Jasmine aan de beurt, en zij knikte al, en stond al bijna op, maar ...... ze was ..... veilig. Ofwel in de top 2!

De zaal brak in boe uit (heb ik nog nooit zo algemeen gezien), en Jasmine wist bij God niet of ze moest lachen of huilen. Het werd huilen, maar ze kwam er niet uit of het van vreugde of verdriet (/verkapte schaamte) was. Ik heb zelden zo iemand in verwarring gezien. Ze was natuurlijk blij dat ze er nog in zat, maar ze besefte tegelijk overduidelijk, dat haar plaats ten koste ging van iemand die daar had moeten zitten. Ze had in ieder geval in de laagste twee moeten zitten.

Veel reclameblokken verder werd La Toya eruit gegooid. Het commentaar van de jury: Simon had geen woorden, en sloot zich maar aan bij de zaal, hetgeen een zeldzaamheid is, want meestal krijgt hij de boes naar zijn hoofd geslingerd. Randy stond perplex en Paula barste in tranen uit en kon nog net uitbrengen dat ze echt dacht dat Amerika het deze keer fout had.

Heel opvallend: het shot vlak voor de reclame, net na de bekendmaking: Fantasia (de nummer 3 dus deze week) vergat even dat de camera altijd aan staat, en vloog de presentator van de show (Ryan Seacrest) bijna aan van woede of onbegrip.

Mijn duimen steken echter nog omhoog voor La Toya samen met mijn ander 8 vingers, want zij wist dat het niet aan haar gelegen had. Zij zong even fantastisch als altijd, met een brede lach op haar lippen, haar favoriete liedje als afscheid. Wat een wereldstem. Wat een prestatie. Zij wordt de ster van dit seizoen, het kan niet anders.

Op de bank: drie overgebleven dames die niet wisten wat ze met de situatie aanmoesten.

Tot zover,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

PS Oh, mijn mening voor de volledigheid: La Toya was de allerbeste van de hele serie, en die van vorig jaren erbij. Fantasia is verschrikkelijk goed, maar ik vind haar stem persoonlijk te schel. Diana vond ik helemaal niks, al kan ik enig zangtalent niet ontkennen. En Jasmine vond ik vooral het vrolijke Hawaiiaanse meiske dat eerlijk gezegd in de subtop hoorde, maar waarvan ik altijd hoopte dat ze nog een ronde verder zou komen, omdat ze gewoon zo lekker vrolijk en enthousiast was.

PPS: De uitslagaflevering duurde 5 kwartier. Van kwart voor negen tot dik tien uur.........

Gerelateerde Artikelen