Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Chiel Montagne for president!

Columns

Al zappend kwam ik zaterdagavond terecht op het tweede publieke net van onze vaderlandse beeldbuis. Ik zag er de bruidjes en bruidegommen van Linda's huwelijksshow Loveletters, die streden om mooie prijzen in een groots opgezet showprogramma. Ouderwets vermaak op de zaterdagavond zoals we dat vroeger ook hadden.

En hoewel het programma inmiddels al heel wat seizoenen heeft overleefd, staat de formule nog steeds als een huis. Maar er was ditmaal iets dat me in het bijzonder opviel. Linda presenteerde de smartlappenparade. De kandidaten werden verzocht mee te zingen met de originele vertolkers van 's lands bekendste Hollandse meezingers.

En daar verschenen achtereenvolgens op het grote podium: Pierre Kartner, Corry Konings, Jacques Herb, Renée de Haan en als klap op de vuurpijl de hoogbejaarde, maar kennelijk nog zeer kwieke Johnny Hoes. Mijn eerste reactie was: Geweldig! Hier gaan ze heel wat reacties op krijgen. Positieve reacties, wel te verstaan.

Het moet gezegd worden, het is weer de TROS die deze Hollandse folklore op het scherm brengt. Alsof het nooit anders is geweest. En hoewel de andere omroepen aardig hun best hebben gedaan, is het naar mijn gevoel toch altijd deze omroep geweest die zich zeer nadrukkelijk heeft ingezet voor het promoten van het volkse repertoire.

Destijds al met Op Losse Schroeven, later omgedoopt tot Op Volle Toeren. Chiel Montagne werd een begrip in Nederland en dat kwam echt niet alleen door die snor. Dat was voornamelijk te danken aan het feit dat hij zich onuitputtelijk inzette om met veel enthousiasme de Hollandse hits aan te kondigen. Jammer was wel dat liedjes vaak werden ingekort en niet live werden gezongen. Dat bezorgde het programma voor mij altijd een deuk, maar toch keek ik er met veel plezier naar. Veronica had als tegenhanger het programma Nederland Muziekland op de buis, maar dat was toch weer een tikkeltje anders. Meer op de popmuziek gericht en wat jonger van uitstraling.

Na het verdwijnen van Montagne kwam er nog een tijdje een show van Peter Teekamp op de buis en hebben diverse artiesten gedurende enige tijd pogingen ondernemen om een muziekprogramma te presenteren. Allemaal programma's die herinnerden aan het liedjesprogramma van de man met de snor, maar die ook allen weer snel en vrij geruisloos van de buis verdwenen. Toen RTL4 uiteindelijk kwam met de Zaterdagavondshow, dacht ik dat Nederland definitief weer een programma met Nederlandse artiesten rijker zou zijn. Maar ook dat concept was kennelijk geen lang leven beschoren.

Ik blijf me daarover verbazen, gezien de grote schare fans voor deze programma's. Wat zegt u? Geen geschikte doelgroep voor adverteerders? Tsja... Dan krijgen we dus weer die discussie over de rol van de publieke omroep. Wie moet er eigenlijk bediend worden van onze belastingcenten? De adverteerder of de kijker? Ik denk dat u het werkelijke antwoord op deze vraag wel weet... Maar helaas is daarvan weinig te merken.

Ik heb horen zeggen dat Frans Bauer de grootste fanclub van Nederland heeft. Zijn programma De Bauers scoorde torenhoge kijkcijfers. Wanneer ik in de kroeg kom, wordt er luidkeels meegezongen met de muziek van André Hazes en Corry Konings, terwijl bij veel modern ritmegekletter de aanwezigen enigszins hulpeloos om zich heen kijken. De Nederlandse muziek leeft. En dat is al vele jaren zo.

Alleen lijkt het wel een schade om dat te moeten toegeven. Weet u nog? Zuid-Afrika? Een grote meerderheid aan zwarten mocht niet zwart zijn van de blanken. Het is misschien een rare vergelijking, maar soms lijken de overeenkomsten groot. Nelson Mandela zat jarenlang gevangen en werd kort na zijn vrijlating president van zijn land. Eindelijk gerechtigheid, zo vonden velen. Binnenkort heeft Nederland er een tweede Nelson Mandela bij. Zijn naam luidt Bert van Rheenen. maar we kennen hem allemaal beter als Chiel Montagne. Nu nog zit hij, als liefhebber van de Nederlandstalige muziek, gevangen tussen de allesbepalende omroepbazen van het systeem.

Maar binnenkort zal het recht zegevieren. Dan komt onze Chiel keihard terug (waar ken ik die kreet toch van) met zijn eigen omroep. De Montagne Omroep Nederland. Een publieke zender die het volk zal geven waar het recht op heeft, namelijk de muziek van eigen bodem. Een programma zoals Op Volle Toeren ooit was zal uiteraard niet ontbreken. Maar ook Nederlands drama en cabaret worden ons in het vooruitzicht gesteld. Mits er vóór 1 maart 2004 voldoende leden zijn ingeschreven.

Bij 50.000 leden is Nederland dan uiteindelijk een aspirant-omroep rijker. En dan kan Chiel bewijzen wat hij al jarenlang roept. Dat de volkse Nederlandstalige muziek nog altijd mateloos populair is. Voor mij is Chiel al bij voorbaat een held. Gewoon omdat hij staat voor zijn standpunten en omdat hij de stap aandurft om zelf dan maar een nieuwe publieke omroep op te richten. Ik ben niet snel geneigd lid te worden van een organisatie, maar ditmaal maak ik een uitzondering. Chiel, je mag me mailen. Ik heb nog wel wat ideeën en biedt mijn diensten aan in het belang van het volk. Chiel Montagne for president!
Raimond Bos

Gerelateerde Artikelen