Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Vroeguhh was radio nog leuk

Columns

Ja ja ja, dat waren nog eens tijden, radio waarvoor en waardoor geleefd werd. Een lokale zender die alles op zijn kop kon zetten, een stad deed doen denderen op haar grondvesten en mening landelijk station een jaloerse blik kon laten vertonen.

Laten we nu voor de gein eens een rondje doen. Immers, we leven jaren verder en hebben het zero-base gebeuren redelijk achter de rug. Wat is daar nu eigenlijk van terecht gekomen? Als je via de radiosite eens goed de cijfertjes bekijkt, snap je dat het voor mij de afgelopen periode erg druk geweest is wat patiënten betreft en ik weinig van mij heb doen kunnen laten horen.

Menig stations directeur heb ik langs mogen zien komen. Opzich niet slecht, maar je gaat je wel afvragen waar dan in hemelsnaam al je kijk en luistergeld naar toe gaat ..... Je snapt het al, mijn portemonnee!
 
Ik noemde in de opening al een lokaal station. Ja en dan doel ik op StadsRadio Rotterdam. Vroeguhh toch een station waar men wat van kon leren. Onder leiding van een aantal radio goeroes berucht en beroemd. Wat is er toch van de mannen geworden, waar zijn ze gebleven vraag ik me dan af...

Sommige heb ik jaren geleden nog eens mogen meemaken tijdens een wekelijkse sessie waarbij we gedragstherapie oefende om toch vooral niet aan landelijke politiek ten onder te gaan.

Op dit moment zijn de luistercijfers van het station onmeetbaar, heeft men het winnende paard al jaren geleden afgeschoten en hobbelen ze nog steeds verder op het gebeuren van Vroeguh. Onbegrijpelijk toch dat bij deze cijfers de mensen van de SLOR niet beseffen dat het ooit toch eens is afgelopen met het krijgen van bakken van geld. Want geld moet ergens vandaan komen, alleen, als men geen adverteerders meer heeft door slechte cijfers, waar komt dan dat geld vandaan? En waren er geen regels sinds het Zero Base verhaal, waarin werd gesproken over belangenverstrengeling tussen commerciële en publieke stations?
 
U begrijpt, het zijn zo maar wat gedachten kronkels.
 
Wacht even, het kronkelt hierboven nog wat door. Want ook over RTV West
en RTV Rijnmond zijn er een aantal dingen die ik met mijn levenservaring niet helemaal begrijp. Ok, men geeft toe dat men wat boven hun stand leefde en eigenlijk het iets minder ruim hadden moeten doen dan dat ze tot nu toe gedaan hadden. Resultaat? RTV West is op sterven na dood, mensen zijn in paniek wat er met hun baan gaat gebeuren, en zelfs als ze failliet verklaard worden, kost het klauwen met geld.
Ook RTV Rijnmond wordt niet gespaard. Vele banen moeten verdwijnen, maar daar blijkt het allemaal net wat minder erg te zijn dan bij colllega omroep West. Waarom geen fusie vraag ik me dan af.

Zero base heeft geleerd dat er voor de meeste potjes wel een passend dekseltje blijkt te zijn, lokale probleempjes daargelaten. En bij een fusie blijven de etherzenders met de bijbehorende frequenties intact en behoeven dan ook niet opnieuw te worden aangevraagd.
Ok, men verliest banen, dat is nu eenmaal bij de meeste fusies zo, maar de burger verliest hierdoor niet zijn rampenzenders. Laten we duidelijk zijn, diezelfde burgers die hier kijk en LUISTERgelden voor moet betalen. Ze krijgt dan toch iets terug. In deze zware economische tijden toch nog iets positiefs om te noemen nietwaar?
 
Gaan we nog een stapje verder kijken. Immers, economische recessies zijn ook ingeslagen bij de landelijke stations. Het rapport van Mckenzie heeft aangetoond dat er nogal wat bezuinigd moet worden bij de publieke omroepen. En of dat alles niet genoeg is, is 3FM een nieuwe weg ingeslagen. "Serious Radio"

Ook al meld De Ster met gepaste trots dat men in de meetperiode september-oktober de marktpositie van Radio 538 heeft overgenomen onder de leeftijdsgroep 20-34 jaar. Nogal logisch denk ik dan, immers, profileert dit station zich immers niet voor de jongere luisteraars dan die bewuste doelgroep of heb ik meneer De Zwart bij onze sessies van een jaar geleden dan toch verkeerd begrepen.

Misschien dat hij uiteindelijk daarom de overstap heeft gemaakt naar de Talpa groep. (ik hoor mezelf nog zeggen, never change the winning horse erik....) Maar goed, we zaten bij Serious Radio nietwaar ?

Een niet onbelangrijk deel van hun programmering draait in de nacht. De kraamkamer van 3 FM....
Het zal wel aan de bezuinigingen liggen die langzamerhand intreden dat ik daar zo weinig mensen van mag ontvangen in mijn praktijk....Laat staan dat deze goed doorstromen naar de dagprogrammering..
Helemaal vreemd dat wanneer je onbetaald en goed bedoelt advies probeerd te geven aan een van hun vrouwlijke stemmen,(ja ik doel op die blonde nachtmiss Marisa) spontaan de telefoon eropgeknikkerd word. Toch jammer dat deze dame mij het gevoel geeft alsof ik naar een muzikale versie van Sesamstraat zit te luisteren, noem het maar een vorm van tante Sien. Alleen wel met het verschil dat tante Sien tenminste de term ademhalingsbeheersing goed heeft begrepen en niet zo ontzettend veel ah's en uh's weet uit te spreken. Ach, het zal wel liggen aan het idee dat 3FM een stel jonge honden moeten zijn. Maar moet dat nou van MIJN en UW belastingscenten? Nee zorg er dan voor dat de sterren die nu bij 3FM zitten, ook blijven zitten bij 3FM. Of is een duotherapie zelfbeheersing misschien een idee, misschien te duur ? Ja het hoeft niet, het is maar een ideetje hoor, men hoeft daar niets mee te doen.
 
Is het nou zo'n vetpot bij de commerciële omroepen zoals Radio 538 en bijvoorbeeld Yorin FM ?
 
Tja ach, wat zal ik zeggen. Radio 538 doet het, ondanks de berichten die de Ster op haar website schrijft, behoorlijk goed. De vele miljoenen die er voor het frequentie pakket zijn betaald zijn dan wel niet de garantie dat men ook een bestaansrecht heeft, maar vele contracten met de aanwezige prominenten zijn verlengd en dat mag toch als positief worden opgevat.

Bij het horen van de naam Yorin FM, doen mijn kaken toch enigzins bewegen. Wat is Yorin FM nou nog? Kijken we terug naar de luistercijfers van Augustus - September, dan zie je dat het markt aandeel 0.2 procent gestegen is, daarentegen is ze deze 0,2 in de periode september oktober weer verloren. En om daar nu een verklaring voor te vinden, niet echt.
Misschien moeten we ons meer gaan afvragen wat voor luisteraar er nu eigenlijk aan Yorin FM vastkleeft. Naar mijn mening, en dat is het zoals u zult begrijpen dit hele stuk toch wel, bestaat er niet echt een YFM luisteraar? Is het een tiener die naar de middelbare gaat? Nee, die zie ik luisteren naar een 538. Een tiener die meer van rock en wat meer alternatieve muziek houd, die plakt aan 3fm. Kantoorbewoners hangen naar mijn mening meer vast aan SkyRadio, en huisvrouwen met hun stofzuiger in de ene en een kop koffie in de andere hand, luistert naar RTL FM.

Maar ja, wat blijft er dan over voor die andere HMG dochter, YORIN FM.
Hun acties zijn super, Drive In bios hier, Rijdende Superbar daar. Maar daar blijft het dan ook bij, jammer.... Het station zou zo veel meer kunnen zijn, (het waren ooit eens de voorlopers van Veronica, u begrijpt me al... vroeguh)

Oja daar zeg je me wat, even spiekend naar dezelfde Intromart gegevens over September Oktober.... waar iedereen dacht dat dit station vergane glorie was, hebben ze mooi een marktaandeel van maar liefst 3,9 procent. En dat is toch niet mis......
 
Al met al kan ik concluderen dat IK Vroeguhh toch leuker vond. Radio leefde meer en men stak er meer energie in. Maar ja, das nu eemaal MIJN mening, laat mij nu maar wegdromen over Vroeguhh.....
 
Hoogachtend,
Prof.Dr.J.H.A.Oetker, Verbonden aan het psychiatrisch ziekenhuis Delta

Gerelateerde Artikelen