Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eenheidsworst?

Columns

Op zich heb ik niets tegen 'eenheidsworst' bij een radiostation. Het is nu eenmaal een feit dat het draaien van platen die hun succes reeds bewezen hebben best scoort bij de massa. Zenders als Sky Radio en Radio 10 FM hebben dat in de loop der jaren bewezen. En zelf luister ik geregeld naar beide stations.

Ze hebben elk overigens een geheel eigen stijl, de een met de nadruk op hedendaagse muziek, de ander meer veel meer oudere platen. Dat rechtvaardigt mijns inziens ook een plaats op de FM-band na de verdeling van etherfrequenties. Daarmee zeg ik overigens niet dat het ook per definitie deze zenders zouden moeten zijn die de frequenties in de wacht zouden moeten slepen, want er zijn meer aanbieders van een soortgelijk format.

Nee, waar ik het even over wilde hebben, is het station Noordzee FM. Het was me de laatste tijd al opgevallen dat Noordzee, sinds het woord 'Nationaal' uit de naam is geschrapt en vervangen werd door 'FM', steeds meer ging lijken op een gepresenteerde versie van Sky Radio. Of, zo u wilt, een gematigde versie van Radio 538. Na deze week de nieuwe programmering van het station tot mij te hebben genomen, wordt dit gevoel nog meer versterkt. Noordzee steunt op de pijlers Gordon (ochtend) en Jensen (middag), overgenomen van respectievelijk Radio 538 en Yorin FM, terwijl de overige programma's worden aangekondigd als 'altijd muziek'. En dat begint al aardig op Sky Radio te lijken, vindt u niet? Weliswaar is men voornemens korte aankondigingen te verzorgen, maar toch...

Sky Radio is overigens ook Sky Radio niet meer. Dat is niet sinds de verdeling van etherfrequenties, da's al een aantal jaren zo. Hoewel, het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Sky Radio baseert haar format op voortdurend onderzoek naar de voorkeur van de consument. Enquetes laten zien welke plaatjes we met z'n allen het liefste horen en Sky Radio draait die plaatjes. Zo weten ze zeker dat we horen wat we willen horen. Maar de maatschappij is natuurlijk gedurende het bestaan van deze zender wel veranderd. Zo ook de muzikale voorkeuren van de ondervraagden. Dat levert een gewijzigd beeld op in de programmering. Hoorde je bij de start van Sky nog regelmatig een hit uit de jaren '60, nu is een plaat uit de '70er jaren al een zeldzaamheid.

Ik heb zelf het idee dat het nieuwe Radio 103, dat door Sky is gelanceerd, in feite het oude Sky Radio is, zoals dat in de beginjaren draaide. Maar dan zonder de actuele hits. De rest van de muziek is gebleven en dat levert een mooie mix van 'goud van oud' op. In feite dezelfde muziek die Radio 10 FM ook draait, maar zij halen er af en toe ook wat nieuw materiaal bij. Dat hoeft van mij eigenlijk niet zo nodig. Maar goed. Terug naar Noordzee FM. Want ik vraag me af wat deze zender, die een prachtig pakket aan frequenties heeft bemachtigd, feitelijk toevoegt aan het radiolandschap. Altijd muziek hadden we al, via Sky Radio. Onzin van Gordon en Jensen is leuk, maar het is de vraag of dat voldoende is om een radiostation op te kunnen baseren.

Een zender als Country FM of Radio Nationaal moeten het, naar ik heb begrepen, doen zonder etherpakket. Zij krijgen het dus moeilijker dan ooit. Maar juist die zenders zouden werkelijk iets toevoegen aan ons radiopakket, nietwaar? Nu zit Noordzee FM ergens tussen Sky Radio en Radio 538 in, zonder een duidelijk eigen profiel te hebben. Ja, het is wel een profiel, maar de term 'eenheidsworst' komt onwillekeurig snel naar voren.

En het aardige is nu, dat als ik vanavond naar de supermarkt ga voor mijn wekelijkse boodschappen, ik drie verschillende soorten vleeswaren mee neem voor op mijn brood. Twee keer dezelfde worst verveelt immers veel sneller?

Raimond Bos.

Gerelateerde Artikelen