Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Beste Fons

Columns

Ik zag dat je naar de Holland Media Groep overstapt. Leuk voor je. (Oh ja, ik mag je toch wel tutoyeren he?). Wel een opvallende stap hoor. Haal je net het zinkende schip Veronica binnen, vertrek je. Jammer voor SBS. Maar goed, bij de Holland Media Groep is genoeg te doen. Mag ik zo vrij zijn je wat suggesties mee te geven voor de radiotak?

(ik ga er van uit dat je voor de TV tak geen suggesties meer nodig hebt)

Ik zal het je makkelijk maken door de huidige situatie even kort te omschrijven als een absoluut drama. Yorin FM is het lachertje van de Nederlandse Radio, en frankly speaking, niet geheel onterecht. Zoals ik al eerder schreef kan het station niet op tegen Radio 538. En Radio 538 zal in de nabije toekomst nog een harde dobber gaan krijgen aan Veronica 103. Die boom is door Ton & consorten namelijk al redelijk opgetuigd, tot iets wat een doorslaand succes gaat worden. Waar Yorin FM dan ook weer last van zal krijgen. Het merk Yorin is een complete flop, de muziekkeuze van Yorin kan aanmerkelijk beter, het geluid is niet om aan te horen, de DJ’s klinken alsof ze op de automatische piloot staan en zijn volstrekt kleurloos, terwijl ze ook nog eens overdreven populair doen. En het marktaandeel, minder dan drie procent, is het logische gevolg van dit geheel.

RTL FM, tja, is een zorgenkindje. Volgens mij weten je (toekomstige) ondergeschikten nog niet geheel wat ze met dat station aanmoeten. De HMG kreeg plotseling twee FM-kavels, en daar was duidelijk niet op gerekend. RTL FM zelf mag dan ook wel grondig verbouwd worden, want het huidige format is een slecht gedraaide kloon van Sky Radio (is de harde schijf na het commando copy *.* d:\ toevallig gecrashed of zo?). Tuurlijk, er liggen wel wat suggesties om iets met RTL FM te doen, maar dat lijkt nog niet erg van de grond te komen.

Je kunt verschillende dingen doen om hier verandering in brengen. Je kunt de gehele radiotak aan de wilgen hangen door ’t te verkopen aan een andere partij. Talpa heeft interesse en wellicht wil Erik de Vlieger je wel van het probleem Yorin FM afhelpen. Maar laat ik daar niet verder over speculeren.

Een andere optie zou zijn om gewoon zelf door te gaan met de radiotak. In combinatie met de drie TV kanalen, de internettak en wellicht in de toekomst een programmablad (je weet maar nooit!) kun je gaan doen wat Veronica niet is gelukt: een multimediaal bedrijfje opbouwen. Da’s leuk, want je kunt de takken een beetje laten samenwerken en vervolgens synergievoordelen halen. Dat is dus een kostenvoordeel en een voordeel richting de adverteerders.

Wat je dan met de radiotak kunt gaan doen? Laat ik eens beginnen met Yorin FM. Je zou kunnen proberen een kloon te draaien van Veronica 103. Dat station gaat namelijk scoren als een trein. Klinkt leuk. Maar een volledige kloon van Veronica lijkt mij niet verstandig. Sky heeft namelijk een blik sterren opengetrokken, zoals Jeroen van Inkel en Ferry Maat, en ze zijn begonnen met de restauratie van de merknaam Veronica (Dit wordt Ve-ro-ni-caaaaaaaa! Prachtig).

Je kunt echter ook, wellicht interessanter, een soort Veronica Plus gaan maken. Wat dat is? In de basis lekkere nummers uit de jaren ’80 en ’90, lichtelijk rock georienteerd. Maar niet teveel. Mix dat met een vleugje moderne muziek, een tikkeltje progressief. Om even een mix te geven in termen van bestaande zenders:

Neem drie delen Veronica 103 (80s en 90s), en voeg daar twee delen Rebecca bij. Vervolgens breng je het geheel wat meer op smaak met een deel Virgin Radio UK, om het geheel vervolgens iets pittiger te maken met een vleugje Kink FM (maar niet teveel). Belangrijk: filter alle goedkope muziek die in de top 40 staat eruit, met uitzondering van de kwaliteitspop. Dus: geen 14 in een dozijn R&B platen, wel bands als de Stereophonics, Live, Kane, Krezip etcetera. Ook U2, REM, en Status Quo. Ook het wat minder voor de hand liggende spul, zoals Saybia. Maar draai geen te hard werk. Rammstein en Guano Apes dus niet (laat staan Gluecifer), of slechts zeer sporadisch. Ook belangrijk: zorg voor een goed afwisselende zender. Dus geen platen die ieder drie uur weer voorbij komen. Hooguit een keer per zeg zes uur. Anders krijg je nog het Yorin / RTL FM effect: je wordt knettergek van het feit dat de zelfde rotplaat zo vaak voorbij komt.

Je ziet het al: ik stel een 3FM van zeg anderhalf jaar geleden voor, maar dan beter en commercieler uitgewerkt. Lekkere popmuziek, wel toegankelijk, maar geen al te grote troep. Zal best wel eens kunnen gaan scoren, al was het alleen maar omdat de gemiddelde 3FM luisteraar nu gillend wegrent. (Even tussendoor: 3FM is geen schim meer van wat het een half jaar geleden was. De meest afgrijselijke baggermuziek staat nu op high rotation of wordt –nog erger- megahit. En dat terwijl er volgens mij best een markt voor het oude format is. Hoe lang zal het nog duren voordat Florent Luyckx doorheeft dat hij een kamikaze actie is gestart met zijn verbouwing van 3FM?). In ieder geval: lager dan de huidige minder dan drie procent kan Yorin toch niet komen, er kan wel verbetering in komen. Goed, tot zover de muziek, dan de rest: de DJ’s. Ja, het moet natuurlijk wel gepresenteerd worden. Dat moeten deels DJ’s zijn met een smoel. Die niet kleurloos zijn, maar ook nog eens wat anders te vertellen hebben. Kaliber Beelen en Kicken dus.

(wederom even tussendoor: kan iemand mij uitleggen waarom Patrick Kicken nog geen eigen programma heeft op 3FM op een courant tijdstip? Hij zat eerst op zondag bij de TROS, maar die hebben ‘m –dom dom dom- vervangen. Kicken is in mijn ogen erg goed. Dat zeg ik als luisteraar).

Denk wel even goed na of beiden bij de zender zullen passen, maar je begrijpt wat ik bedoel. Mocht Kink FM niet overleven kun je ook daar uiteraard een aantal mensen polsen.

(Wederom een terzijde: het zou erg jammer zijn als een zender als Kink FM het loodje zou leggen. De muziek is best lekker en een programma als het Avondland, met Arjen Grolleman, is in een woord briljant).

Ik kan nu wel een lang verhaal gaan houden over andere zaken, maar ik ga er van uit dat je begrijpt welke richting je in mijn ogen op zou kunnen gaan met Yo-were-almost-out FM. Dan RTL FM. Ik smeek je: maak die playlist eens wat uitgebreider. Als mijn collega’s op ’t werk al beginnen te zeuren over het feit dat je bij RTL FM knettergek wordt van de strakke rotatie is er toch wat mis.

En vooralsnog zie ik ook erg weinig gebeuren rondom RTL FM. Ik durf geen inschatting te maken van het mogelijke succes van een RTL4 Radio (om het zo maar even te noemen), maar toch: kun je daar de dik 20 miljoen mee terug verdienen die er voor de etherfrequenties zijn betaald? Het is een kavel met een nogal lastige beperking, met al die Nederlandstalige muziek. Tuurlijk, de optie 'volkszender' zal enorm scoren. Maar niet bij de adverteerders. Wellicht dat Talpa wat met dit probleem aan wil. Of draai de rollen om: koop 10FM op. Heb je meteen kabelfrequenties.

Maar ik ga er van uit dat andere mensen veel betere suggesties hebben wat te doen met RTL FM. Wellicht wordt het eens tijd voor een tweede interactieve column ... JA!

Dames en heren, wie heeft er suggesties voor RTL FM? Roept u maar! Dat roepen kunt u schriftelijk doen, richting mijn mailadres. Binnengekomen reacties op het RTL FM verhaal worden, tenzij u dat niet wilt, gepubliceerd op de site.

Zo, het is middernacht geweest. Fons, ik ga slapen. Mocht je dit lezen: laat je even weten of je de suggestie de moeite waard vind?

Groeten,
Michiel van Diesen.

Gerelateerde Artikelen