Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De gouden formule van Radio 10FM

Columns

Ze bestaan nog altijd en de luistercijfers zijn na het verlies van de FM-frequentie allesbehalve slecht: Radio 10FM. Het blijft natuurlijk wrang dat uitgerekend het oudste commerciële radiostation van Nederland bij de verdeling van de etherfrequenties buiten de boot is gevallen.

Wel zendt het station nog uit op AM en mag het zich nog steeds verheugen in een trouwe schare luisteraars, maar of het nog goed komt met Radio 10FM is nog even de vraag. Ik ben nooit een echte fan geweest van Radio 10FM. Over het algemeen doet de muziek me niet zo veel, heb ik nooit wat gehad met Elvis, om van de toch wat flauwe moppen van Tom Mulder maar te zwijgen. Welgeteld één keer heb ik het station knalhard in de auto aan gehad.

Een paar jaar geleden kwam ik op een zonnige zondagmiddag van het strand en “Papa was a rolling stone” werd gedraaid. Dat ik dit nog steeds niet ben vergeten geeft wel aan dat het een fantastisch moment was.

Maar dat was het dan wel weer en een echte trouwe luisteraar kun je me dus niet noemen. Toch heeft Radio 10FM een aantal eigenschappen die het misschien wel het beste radiostation van Nederland maken. Ik heb mezelf er meer dan eens op betrapt dat Radio 10FM een van de weinige stations is waar ik langere tijd naar kan luisteren. Voor mij klinkt Radio 10FM dan ook als een radiostation waarover duidelijk is nagedacht.

Het begint met de gezellige en joviale sfeer die het station en de DJ’s uitstralen. De manier van presenteren – en met name die van Tom Mulder – wordt nogal eens belachelijk gemaakt, maar daar ligt nu juist een grote kracht van het station.
De DJ’s klinken zeker niet allemaal hetzelfde, maar stralen toch duidelijk het gevoel van Radio 10 FM uit. Ik heb werkelijk nog nooit een radiostation gehoord waar de DJ’s er zoveel zin in hebben en echt gemeend enthousiast klinken.

Het is een beetje de “bouwkeet-gezelligheid” die Radio 10FM uitstraalt, de goede sfeer van een stel joviale collega’s die onder lunchtijd met elkaar een dolletje maken.

Bijna zonder uitzondering zouden de DJ’s van het station niet misstaan in zo’n tafereel. Ze spreken de doelgroep zeer goed aan omdat ze die begrijpen en er deel van uitmaken. Wat je ook van de humor en sfeer van het station vindt, het blijft een knap staaltje doelgroepbinding waarvan Radio 10FM als een van de weinige stations het belang zeer goed onderkent.

Je voelt je er als luisteraar welkom, je wordt met respect behandeld en met een lach hartelijk ontvangen. Een station dat die sfeer aan haar luisteraars kan overbrengen is werkelijk van grote klasse.
Dit verschil met Noordzee FM kan Erik de Zwart toch ook niet ontgaan zijn ?

De muziek van Radio 10FM bestaat uit een uitgekiende mix van de grootste hits van grofweg de afgelopen 30 á 40 jaar. De hits van nu worden naadloos verweven met die uit een ver verleden tot een muziekmix waar ik persoonlijk langer naar kan luisteren dan die van de meeste andere stations.
Als je bedenkt dat de meeste oudere muziek me nauwelijks aanspreekt kun je het enthousiasme van de liefhebbers wel nagaan.

Een ander knap staaltje radiowerk is dat het jinglepakket al zo’n 150 jaar hetzelfde is, en daardoor zeer herkenbaar, maar door regelmatige restyling nog altijd fris klinkt. De vormgeving sluit naadloos aan op de sfeer van het station en ook daar kunnen veel andere radiostations nog een hoop van leren.

Het geheim is dat Radio 10FM de basisingrediënten voor een succesvol radiostation op geheel eigen wijze heeft samengevoegd tot het unieke station dat Radio 10FM is. Van de presentatie, uitgekiende muziekmix en herkenbare vormgeving tot de warme soundprocessing en programma-items als “Het Kluisbedrag”, “De Verborgen Telefoon” en “The Forgotten 45’s”.

Uit de meeste recente luistercijfers bleek onlangs dat Radio 10FM iets is gestegen ten opzichte van de voorgaande meting. Dit ondanks het feit dat het station haar FM-frequentie heeft verloren en alleen nog op AM uitzendt. Om deze reden heet het station inmiddels weer Radio 10 Gold, al heeft dat misschien stiekem ook iets te maken met de gouden formule.

Ik ben nog steeds geen fan van Radio 10 Gold.
Maar ik zou het bijna worden…
Danny Moerkerke

Gerelateerde Artikelen