Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Antenne Bayern gestart via DAB

DAB

De regionale commerciële zender Antenne Bayern is in de Duitse deelstaat Beieren gestart met uitzenden via Digital Audio Broadcasting. Sinds dinsdag is het populairste radiostation van Beieren in DAB+ op kanaal 12D te ontvangen. In de deelstaat Baden-Württemberg gaat binnenkort de alternatieve jongerenzender Ego FM van start met uitzenden in DAB+.

Antenne Bayern gestart via DAB Sinds halverwege de jaren ’90 is Antenne Bayern al actief op het gebied van DAB met zusterstation Rock Antenne. In januari 2012 startte Antenne Bayern met nog eens twee themakanalen via digitale etherradio: Antenne Bayern Info Digital, met non-stop nieuws, reportages, weer en verkeer, en Antenne Bayern Top 40 met non-stop de beste muziek van nu. Antenne Bayern zelf ontbrak echter nog.


Afgelopen dinsdag is hier alsnog verandering in gekomen en is Antenne Bayern gestart met uitzenden in DAB+. De uitzendingen van de populairste zender van Beieren zijn in 83% van deelstaat te ontvangen op kanaal 12D. Uitgezonden wordt met een bitrate van 80 kbps. Antenne Bayern maakt gebruik van ruimte die ontstaan is op de multiplex, nadat Radio Galaxy omgeschakeld is van de oude MP2-standaard naar DAB+.


Naast geluid zendt Antenne Bayern ook data mee via DAB. Zo is onder meer te zien welke plaat er gedraaid wordt. Daarnaast zijn met speciale ontvangers ook plaatjes te zien van artiesten die te horen zijn, alsmede het laatste nieuws, weer en verkeer uit Beieren.


De komende weken zullen meer radiostations in Beieren starten met uitzenden in DAB+. In Neurenberg starten eind oktober onder meer de lokale zenders Radio F, Hitradio N1, Charivari 98 6, Gong 97 1 en Star FM met uitzenden in DAB+. In München worden eind november onder meer 95 5 Charivari en Radio Arabella toegevoegd aan het aanbod.


Ego FM in Baden-Württemberg
Ook in het zuidwesten van Duitsland wordt het aanbod verder uitgebreid. Binnenkort start de alternatieve jongerenzender Ego FM met uitzenden in de deelstaat Baden-Württemberg. Hiervoor heeft het station inmiddels een licentie gekregen. Binnen enkele weken is Ego FM onder meer in Heidelberg, Heilbronn, Karlsruhe, Stuttgart, Ulm, Freiburg en het Zwarte Woud te beluisteren op kanaal 11B.


Ego FM is officieel een station uit en voor Beieren. Toch zal via DAB voldoende regionale content aangeboden gaan worden in Baden-Württemberg. Het station werkt hiervoor samen met de regionale zenders Hitradio Ohr, Baden FM, Donau 3FM, Die Neue Welle en 107 7. Zij hebben gezamenlijk de DAB-licentie voor Baden-Württemberg aangevraagd.


Overigens gaan er geruchten dat Ego FM in meerdere deelstaten via DAB wil gaan uitzenden. Zo zouden onder meer Hessen. Rijnland-Palts en thuisdeelstaat Beieren op het verlanglijstje staan. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen