Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio France voorlopig niet via digitale etherradio

DAB

De Franse publieke radio gaat voorlopig niet uitzenden via digitale etherradio. Afgelopen donderdag heeft het ministerie van Cultuur en Communicatie laten weten dat Radio France afziet van het gebruik van capaciteit in Parijs, Marseille en Nice. Toch is er ook goed nieuws, want de Franse regering staat op het punt om DAB+ te adopteren als standaard voor digitale radio.

In mei werd bekend dat mediaregulator CSA vaart wilde zetten achter de uitrol van digitale etherradio in Frankrijk. De verdeelprocedure voor Parijs, Marseille en Nice was al opgestart en tot april 2013 zouden nog eens 20 regio’s volgen.


Onlangs werd bekend dat voor de eerste drie steden 178 aanvragen waren binnengekomen. Onder de aanvragers bevonden zich grote regionale commerciële stations als Jazz Radio, Génerations, Valtage, Oüi FM, Radio Nova en Radio FG.


Daarnaast toonden grote netwerken als Skyrock, MFM Radio, Sud Radio en Radio Clasique interesse
.


Grote Franse radiogroepen als Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business) ontbraken, omdat zij geen heil zien in DAB+ of DMB-A.


Ook Radio France ontbrak bij de aanvragen. De Franse publieke radio zegt geen budget te hebben voor distributie via digitale etherradio, omdat Radio France de komende jaren drastisch moet bezuinigen. Uitzenden via digitale etherradio zou te duur zijn. De CSA besloot daarop de verdeelprocedure voor digitale etherradio opnieuw tijdelijk te staken. De mediaregulator wilde eerste afwachten wat het standpunt van de overheid zou zijn met betrekking tot digitale etherradio en Radio France.


Afgelopen donderdag kwam dit standpunt dan eindelijk. Het ministerie van Cultuur en Communicatie liet weten dat Radio France geen gebruik wil maken van capaciteit Parijs, Marseille en Nice. Toch sluit het niet uit dat de publieke radio in de toekomst alsnog gaat uitzenden via digitale etherradio en wil daarom in de toekomst alsnog een beroep kunnen doen op deze capaciteit.


Het besluit van het ministerie is opnieuw een tegenslag voor de voorstanders van digitale etherradio. Zij hadden gehoopt dat Radio France ook aan boord zou gaan van de digitale radio-expresse, waardoor de kans op succes groter zou zijn.


Overigens zegt het ministerie van Cultuur en Communicatie dat het besluit om Radio France voorlopig niet via digitale etherradio uit te laten zenden, niet betekent dat het geen voorstander is van digitalisering. Het ministerie laat weten digitale etherradio een prima middel is om het aanbod van radio in de ether uit te breiden. Momenteel verschilt het aantal te ontvangen radiostations op FM per plek in Frankrijk. In parijs zijn bijvoorbeeld ongeveer 50 radiostations te ontvangen, terwijl dit op het platteland soms beperkt blijft tot tien.


Daarom heeft de Franse overheid bekend gemaakt dat het voornemens is om DAB+ te adopteren als standaard voor digitale etherradio. Momenteel zijn het minder efficiëntere DAB en DMB-A nog de officiële standaarden in Frankrijk.


De CSA gaat nu weer verder met de verdeelprocedures voor digitale radio en hoopt deze maand al een besluit te nemen over  Parijs, Marseille en Nice. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen