Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: uitrol digitale etherradio opnieuw vertraagd

DAB

De uitgifte van licenties voor digitale etherradio in Frankrijk is opnieuw vertraagd. In juni zou mediaregulator CSA met de verdeelprocedure voor capaciteit in Straatsburg en Mulhouse starten, maar dit is uitgesteld. Volgens de CSA wordt er gewacht op het standpunt van de regering met betrekking tot digitale etherradio en de publieke omroep Radio France.

Frankrijk: uitrol digitale etherradio opnieuw vertraagd In mei werd bekend dat de CSA vaart wilde zetten achter de uitrol van digitale etherradio in Frankrijk. De verdeelprocedure voor Parijs, Marseille en Nice was al opgestart en tot april 2013 zouden nog eens 20 regio’s volgen.


Onlangs werd bekend dat voor de eerste drie steden 178 aanvragen waren binnengekomen. Onder de aanvragers bevonden zich grote regionale commerciële stations als Jazz Radio, Génerations, Valtage, Oüi FM, Radio Nova en Radio FG. Daarnaast toonden grote netwerken als Skyrock, MFM Radio, Sud Radio en Radio Clasique interesse.


Grote Franse radiogroepen als Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business) ontbraken, omdat zij geen heil zien in DAB+ of DMB-A.


Ook Radio France ontbreekt bij de aanvragen. De Franse publieke radio zegt geen budget te hebben voor distributie via digitale etherradio, omdat Radio France de komende jaren drastisch moet bezuinigen. Uitzenden via digitale etherradio zou te duur zijn. Met deze stelling plaatst Radio France een bom onder het mogelijke succes van digitale etherradio. Om de invoering succesvol te maken zijn zowel publieke als commerciële radiostations nodig.


De Sirte, die een groot aantal regionale en lokale commerciële radiostations vertegenwoordigt, hekelt het standpunt van Radio France. Volgens de organisatie is de overheid en Radio France prooi geworden van een lobbyclub die tegen de invoering van digitale etherradio is. Hierdoor zou de komst van meer concurrentie in de ether namelijk voorkomen worden.


Volgens Sirte zijn de kosten voor Radio France om uit te zenden in digitale etherradio, voor de 23 gebieden waar ‘la radio numérique’ wordt uitgerold, per jaar slechts 3,5 miljoen euro. Dit houdt in dat France Inter, France Info, France Culture, France Musique, France Bleu, Fip en Le Mouv elk slechts een half miljoen euro per jaar kwijt zijn aan uitzenden via digitale etherradio. Radio France heeft in 2012 een budget van 658,6 miljoen euro per jaar, waarvan de kosten voor digitale etherradio slechts 0,53% van uit zouden maken.


Het is nu afwachten wat het standpunt wordt van de Franse overheid met betrekking tot de implementatie van digitale etherradio voor Radio France. Wanneer een standpunt wordt ingenomen is nog onduidelijk. Ook is nog onduidelijk wat de huidige ontwikkelingen voor invloed hebben op de uitrol van digitale etherradio in Parijs, Marseille en Nice. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen