Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De Olympische Spelen op de Amerikaanse tv: #NBCFail

Columns

NBC was ooit het meest succesvolle tv kanaal in Amerika. Dat was toen Friends en Seinfeld hip en nieuw waren. Tegenwoordig is NBC het zorgenkindje van de Amerikaanse tv, alhoewel ze dankzij John de Mol weer een succesvol programma te pakken hebben met The Voice.

In Amerika heeft NBC sinds 1988 dankzij enorme bakken geld de rechten van de Olympische Zomerspelen, en sinds 2002 ook die van de winterspelen.

Ook daarvoor zond NBC de Spelen vaak uit. Die enorme bakken geld die NBC besteedt aan de rechten van de OS – ongeveer een miljard per Spelen, ofwel acht jaar Eredivisie – is een van de redenen dat het matig gaat met het netwerk. Ze hebben de grootste moeite om al dat geld terug te verdienen.

De Spelen zijn niet alleen op NBC te zien. NBC is een onderdeel van NBC Universal en dat is de eigenaar van een hele batterij kanalen. NBC, NBC Sports Network, nieuwskanaal MSNBC, zakenkanaal CNBC, en als het echt gek wordt worden USA Network, Bravo, Oxygen of Telemundo, een Spaanstalig kanaal, ingezet.

NBC Sports Network is relatief nieuw en dat zorgt er voor dat de andere kanalen wat minder onderbrekingen van hun normale programmering krijgen. Als je een uitgebreid kabelabonnement hebt, dan zijn er ook nog de aparte Olympische voetbal en basketballkanalen. Dat houdt overigens wel in dat je het Amerikaanse superbasketballteam niet te zien krijgt, zonder uitgebreid kabelpakket.

NBC Universal is ook recent gefuseerd met kabelboer Comcast en dat zorgt er voor dat NBC vrij makkelijk de hele boel live kan streamen. Dat wil zeggen: als je kabelboer meewerkt. Op je mobiel moet je inloggen via je kabelboer, en dan kan je ook live streamen. Hoe dat samenwerkt met alle mobiele providers snap ik eerlijk gezegd niet. Het is wel een rare ontwikkeling.

Je zou dus verwachten dat er geen vuiltje aan de lucht is voor de Amerikaanse kijker. En dat was er in het verleden ook niet. Het was af en toe ff zoeken naar het juiste kanaal voor de juiste sport, maar vier jaar geleden werd er hele nachten live bericht uit Peking. De winterspelen uit Vancouver waren ook een feest, mede dankzij het kleine tijdverschil.

Maar de Spelen uit London zijn niet om aan te zien op NBC. Dat komt omdat NBC heel hard zijn best doet om zoveel mogelijk sport naar NBC en het nieuwe NBC Sports Network te vegen, met hier en daar wat losse uurtjes op MSNBC en CNBC, op het moment dat die kanalen toch weinig nieuws te melden hebben. ’s Ochtends op MSNBC, en ’s nachts op CNBC – de beurs is dan toch dicht.

Het is op zich ook niet erg dat NBC probeert om alle populaire onderdelen naar het hoofd- en sportkanaal de schuiven. Daar betalen de adverteerders het meeste geld voor de reclames. Het nadeel is dat NBC de gaten tussen de populaire onderdelen opvult met andere onderdelen, die gewoon vertraagd worden uitgezonden.

Het begon al met de openingsceremonie. Terwijl de hele wereld live naar het spektakel in London keek, moest Amerika een hele dag wachten tot NBC de ceremonie op prime-time uitzond. Kortom: met uren vertraging. Belachelijk! De rest van de pers deed handig zijn best om met foto’s en artikelen de lol van de verrassing te bederven.

Wat mij mateloos irriteerde was dat NBC wel deed alsof de uitzending live was en reclames over de show heen plakte, in plaats van de tape ff op pauze te zetten en de reclames tussen de show te zetten. Nog irritanter, NBC had snelle montages gemaakt van de stukjes die gemist werden. En toen ze toch aan het knippen en plakken geslagen waren, besloot NBC om het stuk van de ceremonie waarin de Britse slachtoffers van 7/7 herdacht werden maar te vervangen door een interview van KIIS ochtend-DJ Ryan ‘American Idol’ Seacrest met zwemgod Michael Phelps. Hoe NBC gedacht kan hebben dat Amerikanen zich niet interesseren voor slachtoffers van een stevige terreurdaad heeft nog niemand uitgelegd. Daar hebben ze hier toch ervaring mee, zou je zeggen. Zo’n beetje de hele openingsceremonie van de Winterspelen in Salt Lake City in 2002 was een herdenking van de aanslagen op 9/11.

NBC doet er ondertussen alles aan om de meest populaire onderdelen ’s avonds op prime-time uit te zenden. En hoewel dat redelijk voorspelbaar is bij zwemmen, turnen, en beachvolleybal is het een stuk lastiger wanneer Amerikaanse sporters onverwacht goed, of slecht presteren. Per saldo klopt er niks van het aangekondigde programma zodat het onmogelijk is om onderdelen op te nemen. Van alle paarde-onderdelen is de helft niet op tijd uitgezonden, en alleen het eventing werd live uitgezonden.

Kogelstoten voor vrouwen werd in zijn geheel overgeslagen. Er wordt druk gespeculeerd dat dat is omdat de kogelstootsters niet knap genoeg zijn. En dat terwijl de andere helft van Amerika weer helemaal in de war is omdat er tijdens een waterpolo via een onderwatercamera een blote borst te zien was.

De zender raakt van al dat geschuif ook zelf in de war. Zo zond NBC vrolijk een spotje voor de ochtendshow TODAY uit waarin werd aangekondigd dat ze de zwemster hadden die vanmorgen goud had gewonnen. Niks mis mee. Behalve als je dat spotje uitzendt in de commercial break net voordat je die zwemrace gaat uitzenden, en net nadat je je hele publiek geteased hebt met de vraag of ze wel gaat winnen.

Als kijker raak je ondertussen de weg ook kwijt tijdens de uitzendingen. Zo krijg je tussen de zwemonderdelen stukken turnen. En pingpong werd ineens onderbroken voor volleybal. Het is onbegrijpelijk, zeker omdat NBC ook tijdens de avonduitzendingen geen spoorboekje aangeeft. En natuurlijk wordt het spannendste tot het laatst bewaard. Maar lang niet iedereen kan iedere avond tot middernacht opblijven. Veel mensen moeten vroeg weer op.

Zelf vindt NBC dat er niks aan de hand is. Iedere vraag om een verklaring voor het rare gedrag wordt beantwoord met cijfers die aantonen dat de kijkcijfers op prime-time hoog zijn en dat er bakken met geld verdiend worden.

NBC edit de uitzendingen zoals gezegd flink. Zo knipte NBC bij de turnwedstrijden vrolijk de teleurstellend lage scores van de Russische meisjes en de geschokte reacties van het Russische team uit de uitzending terwijl ze ondertussen flink de spanning opvoerden of de Amerikaanse meisjes wel zouden winnen. Iedereen die de tussenstanden wist, kon makkelijk zien dat het goud de Amerikaanse meisjes nauwelijks kon ontgaan.

Als buitenlander word je gek van het geknip. Zuid-Korea mag misschien het hardst klagen over de censuur op buitenlanders. Pas nadat het land tweeëntwintig medailles gewonnen had werd het voor het eerst genoemd op NBC. Bij het schoonspringen, waarbij Nederland na een jump-off van Groot Brittannië verloor, werden alle Nederlandse rijders overgeslagen, terwijl wel alle bronzen Saudische rijders aan bod kwamen. En natuurlijk de verliezende Amerikanen, Brazilianen, Zwitsers en Canadezen. Je vraagt je af hoe de kijker moet begrijpen dat een paar lui met hele felle oranje jasjes ineens in de jump-off staan.

Daar moet ik dan weer aan toevoegen dat de korte oranje rokjes van het dameshocketteam wél opgevallen zijn. De kijkcijfers van de Nederlandse hockeywedstrijden vertonen opvallend hoge kijkcijfers. Roddelsite Gawker concludeert dat internetkijkers zich flink aftrekken tijdens die wedstrijden.

Ondertussen zit er voor de sportgekke Amerikaan niks anders op dat via een proxy of VPN verbinding met de BBC mee te kijken. Er zijn handige apps voor en VPN providers verdienen er dik aan.

Er is overigens een groep Amerikanen die dubbel gepakt wordt: de militairen. Die zitten overal ter wereld in landen met prima niet-NBC kanalen, maar helaas wordt op Amerikaanse kazernes alleen maar Amerikaanse tv doorgegeven.

Nee, Mart Smeets is zo gek nog niet. [VRR] (#110)

Lees meer columns

Gerelateerde Artikelen