Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Vooralsnog geen DAB in Oostenrijk

DAB

De uitrol van Digital Audio Broadcasting (DAB) is in Oostenrijk voorlopig weer van de baan. In juni van dit jaar startte mediaregulator KommAustria een haalbaarheidsonderzoek naar DAB+. Indien er 12 reële partijen/aanvragen binnen zouden komen, dan zou KommAustria de verdeelprocedure voor een landelijke multiplex opstarten. Dit aantal werd echter net niet gehaald volgens de mediaregulator.

DAB is in Oostenrijk nog nooit verder gekomen dan testuitzendingen. Tot en met 2008 werd er bijna 10 jaar lang in Wenen en Innsbruck getest met de oude MP2-standaard. In mei 2011 kondigde zenderexploitant ORS een nieuwe test aan. Dit keer met DAB+. Met name de publieke omroep ORF was erg onder de indruk van de interesse die in Zwitserland en Duitsland is ontstaan in DAB+.


In februari van dit jaar besloot de ORF de test op het laatste moment af te blazen. Opeens waren ze toch niet zo overtuigd van het succes in de buurlanden, waarna de omroep het geld liever wilde spenderen aan een nieuw op te zetten kinderzender. Ook diverse commerciële radiostations lieten doorschemeren nog geen interesse te hebben in DAB.


Naar aanleiding van het grote succes in Zwitserland en de versnelde uitrol in Duitsland besloot mediaregulator KommAustria in juni van dit jaar opnieuw te peilen of er voldoende interesse is voor DAB+ in Oostenrijk. Indien er 12 of meer reële partijen/aanvragen binnen zouden komen, dan zou KommAustria de verdeelprocedure voor een landelijke multiplex opstarten.


KommAustria kreeg een groot aantal aanvragen van zowel bestaande commerciële radiostations als nieuwe partijen binnen. Echter na beoordeling bleek het minimaal benodigde aantal net niet gehaald te zijn. Ongeveer een derde van de ingediende plannen bleek economisch niet haalbaar te zijn. Daarom zijn de plannen voor de uitrol voor DAB+ in Oostenrijk weer voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet.


De Oostenrijkse radiowereld kijkt met gemengde gevoelens naar het besluit van KommAustria. Boze tongen beweren dat de mediaregulator is gezwicht voor de lobby van de publieke omroep ORF, de landelijke commerciële zender Kronehit en de grote commerciële regionale radiozenders Antenne Kärnten en Antenne Steiermark. Zij zouden de huidige radiomarkt het liefst op slot houden om verdere concurrentie te voorkomen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen